Modelová konference MuniMun se zaměří na kyberbezpečnost či hladomor | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Modelová konference MuniMun se zaměří na kyberbezpečnost či hladomor

Do rubriky Univerzita napsala Ketrin Jochecová (Středa, 15. listopad 2017)

V diplomaty se na několik dní promění účastníci modelové konference OSN. Tématem letošního ročníku budou Globální změny a vznikající hrozby: Řešení budoucích výzev. Akce pod názvem MuniMun (Model United Nations Brno) startuje už ve čtvrtek 16. listopadu. Potrvá do neděle.

Konference MuniMun je založena na simulaci jednání o mezinárodních otázkách, a to podle oficiálních pravidel OSN. „Hlavním cílem je probudit v mladých lidech zájem o mezinárodní dění, touhu učit se nové věci a poznávat nové lidi a nová místa,“ řekla marketingová koordinátorka MuniMun Marie Kliková.

Na konferenci se mohou přihlásit lidé z celého světa, hlavním jazykem jednání je proto angličtina. Účastníci si mohou vyzkoušet, jak vypadají diplomatická jednání na mezinárodní úrovni. „Stále je to však v relativně komorním složení a přátelské atmosféře,“ uvedla Kliková. Organizátoři po pracovních setkáních pro delegáty připravili program na odreagování, jako třeba poznávání Brna, exkurze do pivovaru nebo galavečer. Zázemím pro letošní konferenci bude Fakulta sociálních studií a bývalá Lékařská fakulta naproti ní.

„Na konferenci jsem se přihlásil podruhé a považuji ji za vynikající příležitost především pro studenty mezinárodních vztahů, politologie a podobných oborů. MuniMun umožňuje propojit teoretické znalosti získané během studia s praxí, díky čemuž účastníci mohou nejen pochopit fungování OSN, ale přímo si vyzkoušet, jak funguje diplomacie,“ sdělil účastník konference Denis Janšta. Za další výhodu považuje i to, že MuniMun umožňuje zlepšit jazykové schopnosti. Účastníci se naučí náročné práci v týmu a zjistí, jak dlouho trvá najít kompromis.

Jednotlivá mezinárodní témata se podle vzoru skutečné OSN rozdělují do několika komisí. Jedná se o komise Rady bezpečnosti, Dětského fondu, Rozvojového programu a komisi krizového řízení. Zatímco u prvních tří komisí jsou témata známá dopředu a delegáti se na ně připravují pomocí position paperů, komise krizového řízení je svým způsobem specifická. „Delegáti vybraní do krizové komise nevědí dopředu téma vyjednávání a očekává se od nich, že budou schopni reagovat na rychle se měnící podmínky a témata,“ vysvětlila Kliková a doplnila, že je tak kladen tlak na všechny strany včetně organizačního týmu. Ten musí vytvořit uvěřitelný scénář krize, která má reálný základ v mezinárodním společenství. Právě přípravě krizové komise se v současnosti věnuje šest lidí.

Rada bezpečnosti se bude na letošní modelové konferenci zabývat kyberbezpečností a globálním oteplováním, Dětský fond zákazem dětských svateb a právem dětí na vzdělání, Rozvojový program bude řešit hladomor v Jižním Súdánu a znečištění oceánů. Delegáti se do jednotlivých komisí mohli přihlašovat do 31. října.

„Vím, co přibližně mám očekávat, protože jsem se účastnil předminulý rok, ale každý ročník je jiný. Nejvíc se proto těším na účastníky a diskuse s nimi, díky čemuž můžu získat nové, zajímavé kontakty,“ dodal Janšta.

MuniMun založili v roce 2011 dva studenti z Fakulty sociálních studií. Fungoval až do roku 2013. Lenka Vybíralová a Jana Šidlíková projekt v roce 2014 oživily a za pomoci finančního grantu od několika organizací zorganizovaly první mezinárodní konferenci.

blog comments powered by Disqus