Alternativní Hmyzzí hudba? Moc mě baví, ale chci dostudovat, říká Smutný | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Alternativní Hmyzzí hudba? Moc mě baví, ale chci dostudovat, říká Smutný

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Tereza Švecová (Pondělí,  4. prosinec 2017)

Češi jsou otevření mnoha hudebním experimentům. Možná i proto má Jan Smutný, čerstvý student Masarykovy univerzity, kytarista, klávesák a občasný zpěvák alternativní hudební skupiny Hmyzz, po pouhém roce hraní se svou kapelou před vydáním alba.

Proč je kapela Hmyzz alternativní? Ze dvou důvodů. Prvnímu budou rozumět všichni, kteří se kapelního koncertu někdy zúčastnili. Je jím hudební styl. V jejich repertoáru se najdou písničky míchající dohromady prvky různých hudebních žánrů. „Popravdě, pořád se hádáme o tom, co vlastně hrajeme. Zatím jsme se provizorně shodli na psychedelickém rocku," vysvětluje Smutný.

Také způsob, jakým se Hmyzz dali dohromady, je poněkud netradiční. Nejde totiž o žádnou skupinku kamarádů znajících se od mala a zkoušejících po večerech ve sklepě jednoho z nich. „Všichni jsme se poznali vlastně přes inzerát. Nejdřív jsem takhle poznal basáka Evgenyho Fedina a přes další inzerát jsme pak poskládali zbytek kapely,“ objasňuje muzikant. Se zpěvákem Davidem Radoněm se vídá na fakultě. Daniel Vladík, bubeník, s Radoněm dříve hrával v rockové kapele Reservoar Dogz. Pány doplňuje zpěvačka Diana Lazareva.

Za jeden z hudebních prvků, které kapela mísí, se dá považovat i její název. „Na druhé zkoušce jsme začali hledat jednoslovné názvy a všichni jsme se tou dobou vraceli k poslouchání Beatles. Náš název je vlastně taková paralela k nim, a zdvojené zet na konci zase odkaz na Chaozz (Jedna z prvních skupin českého hip-hopu, pozn. aut.),“ vzpomíná Smutný, jak dostala kapela své jméno.

Rituály před koncertem a málo času

Po bezmála roce a půl hraní si zvládli vytvořit přátelskou fanouškovskou základnu, která je na každém jejich koncertě. „Před koncertem se každý snažíme nějak uvolnit, někdo si jde zapálit, někdo se baví s fanoušky, se kterýma se vlastně všichni známe. Jsou to kamarádi a kamarádi těch kamarádů, všechno podobná sorta lidí. Já si třeba rád dám pivo, ale to pak nesmím zapomenout jít na záchod. Na Masaryk Student Open Air jsem takhle vypil ta piva tři a nestihl to na záchod. Po půl hodině se z tak fajn akce stal pro mě nejhorší a nejdelší koncert vůbec,“ směje se.

Jan Smutný, rodák z Rosic, letos v září nastoupil na Masarykovu univerzitu, konkrétně dvojobor mediálních studií a žurnalistiky a politologie. Škola ho sice baví, vidí v ní budoucnost, stejně jako ostatní členové kapely ale bojuje s časem. „Studium je sranda, na Masaryčce obecně se mi dost líbí, i když teda momentálně se docela bojím zkouškového, snad to dám," přeje si Smutný. V kapele chodí na vysokou všichni a snaží se to podle Smutnéh zvládat. „Ne vždycky přijdou na zkoušku všichni," konstatuje čerstvý student.

Chystá se album

A co plánuje Jan Smutný do budoucna? „Určitě chceme po Novém roce vydat album, mít víc koncertů, mezi moje osobní sny patří zahrát si třeba na Banátě nebo na menší stagi Colours of Ostrava," plánuje. Chce ale dostudovat. „Vím, že se uživit hudbou nedá, nebo je to minimálně hrozně těžké. Rád bych se rád zaměřil na PR, nabral si do příštího semestru víc předmětů, které by mi pomohly se v tom zorientovat,“ doplňuje.

V úterý 5. prosince na Melodce zahraje Hmyzz od 20:00 další koncert, na který Smutný láká všechny, kteří chtějí zažít přátelskou atmosféru a poslechnout si zajímavou hudbu. „Můžete se těšit na klasický Hmyzz koncert, zahrajeme i dvě, tři nové písničky a co víc, bude to zadarmo. Je to sice úterý, ale bude to krásný. A vůbec, choďte na koncerty, dávejte dobrovolné vstupné a kupte si CD, až vyjde,“ vzkazuje nejen svým fanouškům.

blog comments powered by Disqus