Bydlet a pracovat na vlastní pěst | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Bydlet a pracovat na vlastní pěst

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Čtvrtek, 22. únor 2018)

Nové nájemníky přivítá příští rok dům na Křenové ulici v Brně. Po odchodu z dětského domova tam budou mladí dospělí bydlet se studenty. Umožní jim to iniciativa Symbios s podporou Brna-středu.

Sdílet kuchyni, koupelnu nebo zkušenosti a zážitky budou od příštího roku studenti a lidé odcházející z dětských domovů ve společných bytech. Nyní už je jasné, na jaké adrese. Zástupci projektu Symbios, který napomáhá v začleňování lidí bez domova do společnosti, podepsali nájemní smlouvu s městskou částí Brno-střed. V domě na Křenové ulici se zabydlí první nájemníci v lednu příštího roku. Nyní městská část pracuje na jeho rekonstrukci.

„Mladí dospělí se po odchodu z dětských domovů neocitají ve snadné situaci, nemají peněz nazbyt, potřebují získat bydlení, najít si první pracovní místo a také navázat nové sociální kontakty,“ vysvětlil vedoucí Symbiosu Bohuslav Binka. Binka zároveň vede environmentální katedru na Fakultě sociálních studií. Do Symbiosu zapojil i studenty, kteří pomáhali s mediální kampaní nebo koordinací veřejné sbírky na HitHitu. Tam získal projekt příspěvky za více než sto tisíc korun. Studenti zajišťovali i sponzory celé akce. Právě u spolupracujících partnerů by mladí dospělí mohli najít i své první zaměstnání.

Kdo přesně se do osmi nových bytů o velikosti 2+1 nastěhuje, zatím zástupci Symbiosu nevědí. Výběrové řízení plánují na podzimní semestr tohoto roku. Za jisté už ale považují rozdělení bytu – bude v něm bydlet vždy jeden vysokoškolák a jeden mladý dospělý. Nájemné by mělo odpovídat přibližně cenám ubytování na kolejích.

Dům s byty, který nyní prochází rekonstrukcí za 35 milionů korun, poskytla k pronájmu radnice Brno-střed. „Naše investice do úpravy vybraného domu není malá, ale projekt Symbios nás nadchl, má hlubokou myšlenku a opravdu ušlechtilý cíl,“ uvedla místostarostka městské části Michaela Dumbrovská.

Symbios spustili lidé na Katedře environmentálních studií Fakulty sociálních studií v roce 2015. Tvůrci se inspirovali vídeňským sdílením VinziRast. Přímo v centru Vídně v jednom z domů bydlí studenti a lidé bez domova. “Zároveň je tam restaurace a dvě dílny, kde mají lidé bez domova možnost získat první pracovní zkušenost dříve, než se osamostatní,” řekl už dříve v rozhovoru pro Halas Binka (celý text k přečtení zde).

blog comments powered by Disqus