Hanba Ondráčkovi, znělo náměstím Svobody | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Hanba Ondráčkovi, znělo náměstím Svobody

Do rubriky Univerzita napsala Markéta Lankašová (Úterý, 13. březen 2018)

Vyjádřit nesouhlas přišlo včera několik tisíc lidí i na brněnské náměstí Svobody. Nesouhlas s komunistickým poslancem Zdeňkem Ondráčkem v čele Stálé komise pro kontrolu GIBS, ale i s Andrejem Babišem a jeho vládou.

Akci zorganizovali studenti z Katedry politologie FSS MU. Ti donesli také podpisové archy, v nichž lidé vyjadřovali přání odvolat Ondráčka z funkce a vypsat novou volbu na vedoucího komise pro GIBS. „Asi dvě stě archů nestačilo, museli jsme natisknout další," řekl hlavní organizátor Vojtěch Vrabec.

Objevily se transparenty jako Bureš – pudeš! GIBSu se ti zachtělo, obušková příšero! Máme holé/e (v) ruce! Nebo Obušku, z GIBSu ven!

Na pódiu vystoupil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, emeritní rektor a předseda ODS Petr Fiala. Ten uvedl, že hned následující den, tedy v úterý 6. března, navrhne odvolání Ondráčka z funkce.

Vystoupil také prorektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek a vedoucí Katedry politologie FSS MU Stanislav Balík.

„Zatímco na ty velké výzvy, pozitivní, máme odpovídat: Ano a rád, i když je to těžké; tak ďáblovi, který nás svádí, máme velmi hlasitě říkat: Táhni!” zakončoval svůj proslov Balík.

Vyjádřili se i studenti z Divadelní fakulty JAMU. „Uráží nás, že do čela tak důležitého orgánu byl zvolen člověk, který ničeho nelituje a vytrvale prohlašuje, že nemá potřebu omlouvat se a nic by na svém jednání neměnil," uvedli mimo jiné divadelníci.

Svůj postoj deklaroval i Akademický senát MU „Zvolením Zdeňka Ondráčka do pozice předsedy komise kontrolující GIBS dochází k relativizaci a rehabilitaci zločinné komunistické minulosti," píší například v dokumentu.

Zdeněk Ondráček v roce 1989 zasahoval proti studentům na Národní třídě v Praze, surově je napadal a doteď se za to odmítá omluvit. Nyní by měl v nové funkci dohlížet na činnost policie a bezpečnostních složek.

blog comments powered by Disqus