O třicet tisíc korun mohou soutěžit studenti všech oborů | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

O třicet tisíc korun mohou soutěžit studenti všech oborů

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Glaserová (Čtvrtek, 26. duben 2018)

Třicet tisíc korun získá nejlepší studentský článek založený na datech z výzkumu. Do 15. května se mohou studenti libovolných oborů či stupňů studia registrovat a získat tak šanci na odměnu, publikování v odborném časopisu nebo vyšší pravděpodobnost úspěchu při výběrovém řízení do výzkumného týmu.

Soutěž o nejlepší článek vyplývající z dat výzkumu Generations and Gender Survey (GGS), který spadá pod projekt Generations and Gender Programme (GGP) vypsal jeho hlavní řešitel pro Českou republiku Martin Kreidl. Ten bude spolu s komisí rozhodovat o zastoupení prvních příček ohodnocených částkami třicet, dvacet a deset tisíc korun. „Soutěž jsme vyhlásili z několika důvodů, mezi které patří i to, že studenti dostanou možnost se s těmito daty seznámit a naučit se je používat,“ vysvětlil Kreidl iniciativu.

Hlavním těžištěm šetření GGS jsou mezigenerační a partnerské vztahy. „Respondenti ve věku 18–79 let vypovídali nejen o sobě, ale i o svých partnerech, rodičích a dětech. Pozornost byla věnována nejen partnerským a mezigeneračním vztahům a genderu, ale také situaci domácností, vzdělání a zdravotnímu stavu,“ uvádí oficiální server GGS. Soutěžící články by měly mít strukturu klasických empirických studií publikovaných v sociologických nebo demografických časopisech.

Na výzkumné dotazníky zodpovídali lidé poprvé v roce 2005, podruhé pak o tři roky později. „Na rok 2020 plánujeme další vlnu sběru dat a budeme potřebovat rozšířit tým spolupracovníků. Nejlepší pro nás budou ti, kteří už data znají, takže ta soutěž je i zároveň i předstupněm k budoucím výběrovým řízením na pracovní místa,“ řekl Kreidl. Program GGP, do něhož je zapojených přibližně třicet zemí světa, nabízí mimo jiné i letní školy nebo studium v zahraničí.

blog comments powered by Disqus