Vědní obory na FSS končí. Z fakulty se stává party klub | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vědní obory na FSS končí. Z fakulty se stává party klub

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Redakce (Středa, 16. květen 2018)

Všech sedm kateder brněnské Fakulty sociálních studií se s koncem semestru rozhodlo ukončit i svou činnost. Fakulta zanikne. Vědci ze všech oborů totiž nevidí s nadcházejícím létem smysl ve zkoumání zcela evidentních skutečností a rozhodli se pro dráhu v uměleckém prostředí, zemědělství nebo sportu. Natrvalo.

Sociovědní fakulta Masarykovy univerzity končí. Budova se změní v party klub. Pro definitivní ukončení vzdělávací a odborné činnosti se rozhodli vedoucí všech sedmi kateder ve vzácné shodě s Akademickým senátem i dalšími vyučujícími a hlavním vedením.

„Vzdělávací instituce je prodělečný podnik. Navíc s blížícím se létem studenti docházejí do budovy čím dál méně. Vyučující upadají do melancholických nebo depresivních stavů. Pro všechny bude lepší, když fakulta zanikne,“ vysvětlila důvody zániku tajemnice fakulty Pavlína Kadlčková.

Nový klub nazvaný Všechno Možný začne naplno fungovat od července. Party na zkoušku naplánovali její dosavadní správci na 16. květen, tedy poslední středu semestru. V praxi si tak ozkoušeli, jestli je odhlučnění nebo vybavenost budovy dostatečná.

„Přizvali jsme studentské kapely, aby tyto podmínky nutné pro provoz klubu nebo tančírny ověřily. Studenti tak dostali jedinečnou příležitost se s fakultou rozloučit v bujarém stylu,“ uvedl dosavadní děkan Břetislav Dančák.

Sál, bary i cyklostezka

A nadějní muzikanti se role chopili s chutí. Mezi prvními vystoupila kapela Try(o), která svými kytarovými riffy ověřila pevnost oken v aule. „Chtělo by to pódium, prakticky hrajeme na parketu. Ale prostor je to úžasný. Dokážu si tu představit velké tančírny nebo plesy,“ okomentovala Lucie Čejková, která v kapele zpívá a hraje na basu.

V budově už řemeslníci instalovali i několik barů, u nichž už zprovoznili výčepní pípy. Hosté si tak mohli vychutnat chlazené pivo, zatím ale jen z kelímku.

Novinkou bude také vytoužený cyklopoint. Přímo středem atria od tramvajové zastávky Komenského náměstí povede cyklostezka směrem na ulici Marešovu. V bývalém Atriu Iva Možného pak cyklisté využijí servisních služeb nebo nabídky cykloshopu.

„Je skvělé, že jsem si to mohl dnes vyzkoušet. Zatím se nikoho nenapadlo odstranit schody a kolo musím přenášet v ruce. Už ale jenom to, že se na cyklopointu pracuje, je velký posun,“ hodnotil výstavbu cyklistického zázemí David Radoň.

Vědci se stáhnou do ústraní

Ačkoli využití pro budovu do dalších let našlo vedení FSS poměrně záhy, co bude se špičkovými vědci zůstávalo dlouho otazníkem. „Většina z nich kvitovala dlouhé letní volno, to v jiných profesích nedostanou,“ upozornil proděkan pro výzkum a doktorské studium Martin Vaculík.

Redakci Halasu se přesto povedlo zjistit, že někteří vědeckou dráhu nadobro opustí. Například dosavadní vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky začne pracovat v zemědělství. Podle informací Halasu ho k tomu přivedla jeho vášeň: pěstování rajčat.

Tomáš Šmíd z Katedry politologie zase zřejmě vsadí na bojové sporty: chce se prosadit v boxu, v němž na fakultních přeborech vždy vynikal. Pokukuje dokonce po olympijských závodech a hodlá pro Českou republiku vybojovat medaili.

Někteří další odejdou do divadel, uchýlí se k literární tvorbě nebo ke hře na hudební nástroje. Část dosavadních vyučujících se nechá zaměstnat jako technici klubu. Jejich starostí bude třeba udržovat stolní fotbálky z klubové chill out zóny v dokonalém stavu.

Pracovníci knihovny mají také jasno: výtisky včetně rozsáhlého archivu prodají jako sběrnou komoditu do výkupu papíru. V knihovně pak vznikne posilovna. S jejím otevřením ale počkají až na leden. Budou tak mít jisté zákazníky. Minimálně do té doby, než je opustí odhodlání dodržovat novoroční předsevzetí.

_____________­________________________­________________________­_______ Fotografie jsou jasným důkazem skutečnosti. Kdokoli nesouhlasí, omezuje svobodu slova a poslouchá a poklonkuje se pravdoláskařským kmotrům. Novináři jsou taky jenom lidi a pokud by někde náhodou něco nesedělo, sorry jako, ale svět se nezboří.

blog comments powered by Disqus