Fakultní knihovna podle představ knihovníků: změna za 1,6 milionu korun | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Fakultní knihovna podle představ knihovníků: změna za 1,6 milionu korun

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Jana Blahošová (Úterý, 25. září 2018)

Knihovna na Fakultě sociálních studií prochází každoročně v prázdninovém období změnami. Letos však fakultní bibliotéka zaznamenala větší proměnu. Přestavba a vylepšování prostor trvalo téměř celé prázdniny a stálo zhruba 1,6 milionu korun.

Studenti si nyní mohou užívat zbrusu nové podoby Oranžové studovny, po celé knihovně jsou rozmístěny nová křesla a gauče a ke třem seminárním místnostem přibyla další. Knihovna také vyměnila starší počítače, které doplnila novými LCD obrazovkami. Mezi regály studenti najdou i nový knižní skener, druhý selfcheck na samoobslužné půjčování a větší bibliobox pro vracení knih.

Hlavní změnou, která se o prázdninách v knihovně udála, je přestavba Oranžové studovny. „Protože chceme, aby se v knihovně studenti a studentky cítili co nejlépe, dali jsme si s přestavbou záležet. Podněty jsme sbírali v zahraničních knihovnách a doplnili tak naši představu o tom, jak by měla studovna vypadat. Pozorovali jsme naše uživatele a aktivně se zajímali o to, co jim chybí. Naši vizi jsme probrali s vítězným architektonickým studiem, které nám pomohlo dotvořit Designovou studii fakultní knihovny,“ popsal proces vzniku nové oranžové studovny jeden z knihovníků Jan Kříž.

Její současná podoba je tedy zhmotnělou vizí samotných knihovníků. „Myslíme si, že známe potřeby našich uživatelů nejlépe, proto jsme se snažili o to, aby to bylo takové cool a pohodička,“ dodal další z knihovníků David Humpolík.

Nové prostory v knihovně ocenili také jedinci z řad studentů. „Jsem nadšená. Už tak jsem knihovnu měla ráda, ale teď ji miluju ještě více a nemůžu se dočkat těch večerů strávených v pohodlných křesílcích,“ sdělila studentka veřejné politiky a lidských zdrojů Lucie Straková. Dodala, že knihovna změnu potřebovala. „Prostředí, ve kterém se člověk učí, na něj má velký vliv. Myslím, že v tak krásné knihovně se bude studovat mnohem lépe.“

To, že knihovna potřebovala vylepšit, si myslí také studentka psychologie Zuzana Cyroňová. „Další pohodlná místa k sezení knihovně scházela. Teď po přestavbě mě láká mnohem víc a budu tam také častěji chodit,“ svěřila se studentka.

Odpočinkové prostory však nenabízí pouze Oranžová knihovna. Studenti mohou relaxovat nebo studovat v některém z měkkých křesílek a gaučů také v modré a červené studovně. „Celkově máme více pohodlného nábytku. Dole u seminárních místností vznikl dokonce takový malý obýváček,“ sdělil Humpolík.

Mimoto se studenti mohou těšit ze zbrusu nové seminární místnosti, která se nachází za Oranžovou studovnou, doplní tak trojici již existujících. Do celé knihovny dále vedení nakoupilo nové počítače s většími monitory.

Na změnách se podíleli jak knihovníci, tak odborná firma, která odvedla řemeslné práce. Ty trvaly od půlky července až do začátku září. Zvelebení knihovny tak vyšlo zhruba na 1,6 milionu korun. „Tato částka byla z valné části financována z Operačního programu pro výzkum, vývoj a vzdělávání MUNI4students,“ sdělila tajemnice fakulty Pavlína Kadlčková. Asi 400 tisíc šlo ze zdrojů samotné fakulty.

blog comments powered by Disqus