V noci fakulta ukáže, jak chutnají sociální vědy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

V noci fakulta ukáže, jak chutnají sociální vědy

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Kateřina Hlaváčková (Středa,  3. říjen 2018)

Jinak prázdnými chodbami se rozlehnou kroky návštěvníků a nejeden student opustí bezpečí knihovny, aby prozkoumal, co se odehrává v jinak opuštěném atriu. Stejně jako každý rok, i letos naruší Noc vědců na několik hodin poklidnou večerní atmosféru fakulty.

V pátek 5. října se od šesti hodin otevřou dveře Masarykovy univerzity na devíti fakultách i externích pracovištích, aby zdarma přivítaly kohokoli, kdo zatouží okusit, jak chutná věda. Dohromady vznikne sedm vědeckých zón, jedna z nich také na Fakultě sociálních studií. Útroby univerzity se pak opět uzavřou až o půlnoci.

V prostorách fakulty se chystají diskuze, přednášky i výstavy na téma 100 let sociálních brněnských věd. Na ty se těší také student politologie a mezinárodních vztahů Viktor Bělohoubek. „Noc vědců jsem naposledy navštívil před čtyřmi lety. Od té doby jsem ale akci znovu nestihl. Tento rok se však chystám na Listování: Nejlepší kniha o fakenews, protože mám knihu už delší dobu vyhlédnutou. Zároveň se zajdu podívat i na 100 let brněnských sociálních věd, jsem zvědavý, co zde bude připravené,“ vysvětluje. Celá akce totiž oslavuje výročí založení republiky a propojuje jej s významnými osobnostmi a událostmi z tohoto období.

Lidé si vyzkouší i rádio

V deset hodin zaplní nedočkavý šum diváků očekávající představení Listování: Nejlepší kniha o FakeNews a jejich účinkující, Alana Novotného a Jiřího Resslera. Projekt vznikl ve spolupráci s autory knížky, skupinou Zvol si info a politology Milošem Gregorem a Petrou Vejvodovou. Vtipně se věnuje problematice dezinformací, manipulacím a konspiračním teoriím a jejich šíření v naší společnosti.

„Téma fakenews je úzce spojeno s mediální gramotností, která je bohužel ve společnosti, nejen u nás, ale i v zahraničí, velmi nízká. Máme super vyspělé technologie, které využíváme dnes a denně, ne tak veseléje to ale se schopností rozeznat názor od faktu, či reklamu od článku. Nejhorší na šíření falešných „informací“ je to, že lidé je berou jako fakt. Staví si nanich svůj vlastní názor, a podle něj se pak i rozhodují,“ vysvětluje zástupkyně Zvol si info Kateřina Křivánková, proč je tak důležité se tématice dezinformací věnovat.

Nápad na dramatizaci se objevil, když Miloš Gregor poslal hotové dílo svému známému Lukáši Hejlíkovi, kterému se zalíbilo. A turné mohlo začít. Od té doby proběhlo už skoro sedmdesát představení po celé republice i na Slovensku. Díky velkému zájmu se na další můžou diváci těšit také v říjnu a listopadu.

Tím ale program na fakultě nekončí. Od sedmi hodin můžou návštěvníci zahájit výstup do pátého patra, kde je budou čekat zážitky v podobě živého vysílání Radia R či moderování počasí ve studiu fakultní televize. Svůj první výstup na televizních obrazovkách si budou moci odnést i domů v podobě videa.

O půlnoci padla

Kromě Fakulty sociálních studií se na Noci vědců předvede také Filozofická, Přírodovědecká nebo Právnická fakulta. Doplní je ekonomicko-technologická vědecká zóna na Fakultě informatiky, či Mendelovo muzeum a program v Univerzitním kampusu v Bohunicích.

Návštěvníci budou moci objevit svět robotů, rozluštit genetickou informaci a navštívit podzemí knihovny na půdě Filozofické fakulty. K ulehčení prozkoumávání všech zón byla vytvořena speciální autobusová linka, která všech sedm zón propojí. Jezdit bude po půl hodině z centra do kampusu a zpátky.

Noční akce představující vědu široké veřejnosti se v České republice konala poprvé roku 2005. Od té doby se o dost rozšířila, a tak se jí dnes v Brně účastní také Mendelova univerzita, Vysoké učení technické, nebo VIDA! centrum a Technické muzeum.

blog comments powered by Disqus