Lípu v říjnu FSS nevysadí, místo pro ni hledá na Kraví hoře | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Lípu v říjnu FSS nevysadí, místo pro ni hledá na Kraví hoře

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Martina Novotná (Úterý, 23. říjen 2018)

Vedení Fakulty sociálních studií plánuje zasadit na počest stoletého výročí republiky lípu. V centru města ale úrodnou půdu nenašlo, spojí se s lékařskou fakultou a strom zasadí na Kraví hoře. Říjnový termín ale nestíhají, sázení odsouvají nejspíš na jaro.

Ještě jsme nestihli dopít šampaňské na počest 20 let existence naší alma mater – Fakulty sociálních studií (FSS) a už pějeme ódy na oslavu 100 let české státnosti. Vedení fakulty rozhodlo zapojit do unikátního projektu 100 lip republiky, kde participuje třeba Jihomoravský kraj nebo jednotlivá města.

Protože kolem budovy fakulty není dostatek prostoru na vysazení stromu s košatou korunou, musel děkan Břetislav Dančák zvážit jiné varianty. Ve hře je třeba možnost, tedy vysazení stromu na terase fakulty nad atriem. To, zda poroste strom právě na tomhle místě, momentálně závisí na nosnosti střechy. „Přikláníme se ale spíš ke spolupráci s lékařskou fakultou,“ nechal se slyšet Břetislav Dančák.

Ačkoli několik lip už Masarykova univerzita zasadit nechala, právě FSS nebo Lékařská fakulta se k rozšíření stromového arzenálu teprve chystají. Medici mají pro sázení příhodnější podmínky. Lípu by sázeli na Kraví hoře, kde má zahrady Centrum léčivých rostlin. „Obě varianty, na Kraví hoře a nad střechou atria, se navzájem nevylučují,“ podotkl Dančák. Jasné plány ale nemá.

V říjnu se sázet nebude

A nesedí ani avizované datum sázení národního stromu. Původně FSS chtělo lípu zařadit do série akcí k oslavě vlastních dvacetin. Na webu fakulty ještě v létě oznamovala vývěska, že lípu zasadí děkan 28. října.

„Popravdě, nestíháme. Snad se podaří lípu zasadit letos na podzim. Nejpozději k tomu dojde na jaře,“ přiznal Dančák. Podle něj by se ale lípa vysadit určitě měla. „Jednoznačně tím dáme najevo náš zájem o dění v zemi a důležitost události jako je vznik Českého státu,“ prohlásil.

Vysazení lípy kvitují i studenti. Ti ze třetího patra, environmentálních studií, se mohou těšit na užší spolupráci s Centrem léčivých rostlin. Na tom se totiž i díky lípě intenzivně jedná. To je totiž i díky lípě v jednání. Nadšení a chuť šířit zeleň je patrná i v hlase Michaely Kadavé, magisterské studentky envira.,,Za mě je každý vysazený strom dobrý nápad,“ usmála se.

blog comments powered by Disqus