Týden kávy chuťovými buňkami kávového abstinenta | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Týden kávy chuťovými buňkami kávového abstinenta

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Anita Hofmannová (Čtvrtek,  4. říjen 2018)

Na vlastní jazyk o tom, jak to vypadá na Týdnu kávy v brněnských kavárnách. Nečekejte žádnou hipsterskou kávičkovou nudu. Do podniků zavítala kávová odpůrkyně.

Máte rádi kávu?

Já ne.

Patřím k té drobné hrstce lidí z fakulty, kteří kávě nerozumí, nepijí ji, moc jim nechutná a mezi jednotlivými druhy nevidí rozdíl. Chápu, že mnohým z vás tahle situace přijde naprosto nemyslitelná, ale jsme tu a jsme silnější, než vaše ranní dávka espressa.

Z touhy dělat věci, kterým nerozumím a přijdou mi naprosto zbytečné, vzniká opravdu spousta prapodivných rozhodnutí, třeba chodit na vysokou. A taky na Týden kávy, ačkoliv mi tahle jistě prospěšná kratochvíle vůbec nic neříká.

Cíl byl jasný: zmapovat území alespoň tří brněnských kaváren, které se nějakým způsobem účastní Týdne kávy, ochutnat cokoliv, co nabízí (ať to bolí sebevíc – a že to ještě bolet bude) a podat krátké shrnutí. Zabrousila jsem tedy na web události a vybrala horké favority.

Coffe Bar Mymika

První věc, která mě překvapila, byl fakt, že kavárna byla skoro prázdná. Zarazit mě to možná nemělo. „V rámci Týdne kávy máme několik speciálních nabídek a akcí. Na ně právě chodí více lidí, ale jinak je provoz více méně stejný. Spíš zažíváme start semestru než této akce,“ upozornila Lucie, baristka, která v Mymice působí přes půl roku.

Kávovou limonádu vypijete nerezovým brčkem

Speciální nabídka mě samozřejmě zaujala, protože jak vypadá cappuccino vím dokonce i já, takže to chtělo něco zajímavějšího. Je libo blueberry espresso + tonic? Kávová limonáda, která chutná jako vychlazené espresso a úplně na dně je slušná třícentimetrová vrstva nahromaděných borůvek. Pokud jste někdo odpůrce plastů, Mymika si získává váš bod – nápoj si vychutnáte stylovým nerezovým brčkem.

Další volbou bylo coffee chai latte, oplývající krásným latte artem, přineseno milou a rychlou obsluhou a naservírováno až pod nos. Zajímalo nás, kde kavárna bere nápady na speciální nabídku.

„Vymýšlí ji naše majitelka, a to podle toho, co ji oslovuje a kam chce popustit svou kreativitu. Protože to se na Týden kávy dobře hodí, speciály nemusí být ve stálé nabídce,“ vysvětlila Lucie. Jestli jste tedy fandové neotřelého kávového menu, směle do toho, kolikrát za život si dáte grep & tymián affogato nebo třeba coco-chilli flat white?

Kávová hvězda

Přiznávám bez mučení, že degustační menu, skládající se ze tří různých šálků espressa, každé doplněné o čokoládovou pralinku, vypadalo jako zářící maják v zátoce kofeinu. Abych však tuhle kulturní událost nezkazila svým pohledem naprostého barbara, celý den jsem s sebou všude vláčela kávového nadšence.

Tudíž, když jsme dostaly oválný tácek, ozdobený třemi hrnečky, zaujatě jsem poslouchala, jak ochutnávka číslo dvě, tedy australská káva s příchutí oříšku, je ze všech nejlepší, protože je krásně jemná, ale ani ekvádorská s příchutí chilli nebo salvadorská s příchutí pomeranče není vůbec k zahození. Barista nám vše vysvětlil, představil, a vůbec se o nás postaral tak, že mi ani nevadila výrazná pachuť ostrého koření. Všechna espressa byla samozřejmě doplněna o čokoládovou pralinku, náplní korespondující s tónem kávy, což – nebudu lhát – krásně zjemnilo silný nápoj.

Café Localité

Ačkoliv se tato kavárna sama považuje za typickou díky nabídce výběrové kávy, co se týče středečního programu Týdne kávy, v nabídce skví pouze titulek „Obědový fresh“. Kdybyste však někdy měli už toho kofeinu dost (pochybuju), můžete si poručit jednu z domácích limonád, které tady zvládají bravurně. A navíc to prostředí! Při krácení dlouhé chvíle stačí vyvrátit hlavu kterýmkoliv směrem a začíst se do plátku denních novin.

Touha urazit si hlavu konvičkou na mléko

Design tedy mají na jedničku, škoda jen, že se aktivně neúčastní každého dne v Týdnu. Ale co, ani Řím nepostavili za den, takže kdybyste náhodou měli cestu při dalším termínu této akce, nahlédněte před návštěvou do programu – třeba zastihnete latté art kurz nebo večerní hraní na saxofon v přítomnosti svůdné vůně kávových zrn.

Pokud by vás zajímal konečný verdikt… Tříhodinový třes rukou, opakované křeče v pravém lýtku a touha urazit si hlavu konvičkou na mléko. Ale i přesto mě letošní Týden kávy přesvědčil natolik, abych uvažovala o tom, že budu celý rok trénovat a příště to zkusím znovu. Třeba už bez kofeinového šoku a potřeby zajídat espresso pralinkou.

blog comments powered by Disqus