Stane se, že se mi lidé rozbrečí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Stane se, že se mi lidé rozbrečí

Do rubriky Ostatní napsala Ketrin Jochecová (Úterý, 19. únor 2019)

Anna Krutová pracuje s vůněmi, které člověku pomohou uvolnit stres a s ním spojenou bolest. Aromaterapie ji živí už pět let, masáže s oleji nebo vonnými vodami dopřává dospělým, dětem, onkologicky nemocným i zvířatům.

Hektická novinářská práce jí přinášela stres, tak se stala aromaterapeutkou. „Sice to byla velká změna, ale pořád dělám to samé co ten novinář, poslouchám příběhy lidí. Akorát teď jim do toho můžu zasahovat a pomoci jim na cestě ke svému štěstí, “ říká Anna Krutová, která se aromaterapií začala zabývat před pěti lety.

Začínala jako studentka žurnalistiky na Fakultě sociálních studií, poté se přesunula dál za studiem na pražskou JAMU a nakonec v Brně vedla vlastní zpravodajské studio. Tlak běžný v žurnalistické profesi jí přinášel stres. Dlouhodobě pracovala od ranní porady v osm až do půlnoci a sotva si stačila zajít na nákup.

„Dá se to vydržet jen chvíli. My to ale bereme tak, že stres je normální. A kdo nemá stres, je bačkora nebo lenoch,“ popisuje sympatická žena s brýlemi. Kvůli vlastním úzkostem a duševní nepohodě se začala zabývat kurzy osobního rozvoje, od nichž byl jen krůček k aromaterapii. „A pak se z koníčka stala najednou práce,“ směje se Krutová, která vyměnila diktafon za aromaoleje a bylinky.

V Brně nabízí aromamasáže spojené s dynamickou bodypsychoterapií – terapií zaměřenou na tělo. Ta vychází z předpokladu, že duše a tělo jsou jeden celek. Proto si Krutová před samotnou terapií se svými klienty alespoň půl hodiny povídá o jejich životě a spacích, stravovacích a duševních návycích. Po takovém pohovoru nabídne klientovi oleje, který si podle vůně vybírá, a sestavuje směs.

Následuje samotná masáž, která uvolní napětí v těle. „Může se stát, že člověka dobře namasíruju a on se mi tam rozbrečí. Když v sobě člověk nese ty emoce celý život a neventiluje je, může je takový dotek uvolnit,“ popisuje Anna. Pravděpodobnost takové reakce roste s věkem, protože stres se v těle hromadí.

Jako jeden z nejčastějších problémů, se kterým k ní lidé chodí, uvádí bolest za krkem a bolest zad. „To samozřejmě není jen z toho, že špatně sedíme u počítače a snaží se nám vnutit drahé židle. Je to z toho, že v zádech neseme nejvíce stresu,“ říká aromaterapeutka. Někteří lidé ale podle ní své bolesti využívají k manipulaci okolí a získávání pozornosti. „Nedělají to vědomě, ale lidská psychika je záludná. Některé věci si často rozhodneme už v dětství a v dospělosti je pak těžké se dopátrávat příčiny,“ vysvětluje.

Aromaterapie je vhodná pro všechny, nicméně u dětí je třeba dbát na namíchání bezpečné směsi, jelikož mají tenčí membránu kůže než dospělí a nasáknou do sebe více látek. Pro některé lidi může být aromaterapie příliš jemnou metodou a výrazněji by jim prospěla například akupunktura. „Nerada řeším akutní bolesti, to lidi většinou posílám k fyzioterape­utovi,“ říká Krutová.

Pomáhá i těžce nemocným pacientům nebo zvířatům

Aromaterapie je podle ní doprovodnou metodou, která člověku může pomoci zpracovat vlastní problémy. Jiný přístup je nutné také zvolit v případech, kdy klient podstupuje onkologickou léčbu. Éterické oleje totiž mohou vyrušit účinky léků, které dotyčný bere. „Pro takové klienty jsou lepší jemné květinové vody, které léčbu narušit nemohou,“ vysvětluje Anna.

K výrobě éterických olejů je potřeba destilační souprava a dostatek volného času. Ani jedno z toho Anna Krutová nemá. Výroba olejů ale závisí také na přírodním podnebí. „Tady by se dal vyrobit olej z kmínu, ale už ne z rozmarýnu, je tady na něj málo slunce,“ říká. V českém prostředí je podle ní existence hotových bylinných extraktů výhodou, ideální je ale doplňovat je odvary a bylinnými koupelemi z vlastních nasbíraných rostlin.

Aromaterapie se využívá také u zvířat. Anna Krutová se na ni až tolik nezaměřuje, zkouší ji ovšem na svém psovi. „Zvířata si intuitivně dokážou vybrat mnohem lépe než my rostlinu, která by je mohla vyléčit,“ vysvětluje. Tento systém využívají i někteří veterináři, kteří psům nabízejí různé rostliny z vonné tabule.

„Když si pes vybere, otevře tlamu a začne vůni více nasávat. Také začne kmitat víčky a lehne si. Pomáhá to třeba na lepší spánek,“ říká Anna.Je ale důležité, aby zvíře mělo vždy možnost odejít.

blog comments powered by Disqus