Krátkometrážní filmy se utkají v soutěži. Přihlásit se může kdokoli | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Krátkometrážní filmy se utkají v soutěži. Přihlásit se může kdokoli

Do rubriky Univerzita napsala Ketrin Jochecová (Středa, 10. duben 2019)

Příležitost ukázat svůj krátkometrážní film před stovkami diváků přináší soutěžní sekce Filmového festivalu Fakulty informatiky, který je součástí festivalu MUNIFESTO. Vzhledem ke stoletému výročí Masarykovy univerzity je podmínkou k ní ve filmu odkázat. Zájemci mohou své dílo přihlásit do 14. dubna.

Masarykova univerzita své jubileum oslaví řadou akcí. Jednou z nich je i festival MUNIFESTO pořádaný ve spolupráci s Filmovým festivalem Fakulty informatiky MU (FFFIMU). Věnován mu bude jeden ze tří festivalových večerů, jehož součástí je soutěžní přehlídka filmů, do níž se mohou nově zapojit amatérští filmoví nadšenci i ostřílení profesionálové.

„Hlavní změna oproti předchozím ročníkům je v otevření soutěžní sekce všem – svůj film může přihlásit každý, nemusí být student nebo absolvent,“ řekl Petr Dimitrov, jeden z organizátorů MUNIFESTO.

Podmínkou pro přijetí díla do soutěže je zakomponování prvku odkazujícího k Masarykově univerzitě. „Rádi bychom splnění ponechali na kreativitě autorů. Symbolický odkaz může být zakomponován třeba i jen do jednoho záběru, ale měl by být zřetelný a všeobecně srozumitelný. Když se na půl sekundy mihne v pozadí náhodná fakultní učebna, jistě všichni chápeme, že nejde o splnění podmínky,“ komentoval Dimitrov.

„Obecně ale platí, že v posuzování tohoto aspektu filmu nebudeme přísní, není se čeho bát. Cílem je letošní soutěžní přehlídku tímto prvkem jen ozvláštnit, určitě ne autorům svázat ruce,“ dodal Dimitrov.

Vítězové si oproti loňsku polepší

Oproti loňskému roku organizátoři FFFIMU také zvýšili odměny pro vítězné snímky vybrané porotou. Vítězové v obou kategoriích získají 20 tisíc korun. V případě neprofesionálních tvůrců odborná porota určí druhé a třetí místo, za něž autoři získají 10 tisíc a 5 tisíc korun. Hodnotit budou i diváci v sále, prvních pět umístěných pak obdrží sponzorské ceny.

Festival MUNIFESTO se uskuteční ve dnech 17. – 19. května v kině Scala. Kromě soutěžní sekce jej tvoří další tři – legendy, mladí tvůrci a odborníci. Doprovodnou součástí budou i přednášky s různými hosty a odborníky.

Ti, kteří chtějí přihlásit svůj snímek do soutěžní sekce, by tak měli učinit nejpozději do 14. dubna prostřednictvím formuláře http://festival.fi.muni.cz/. Formulář bude dostupný od 1. března.

blog comments powered by Disqus