Chceme řešení klimatické krize, zaznělo i na FSS | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Chceme řešení klimatické krize, zaznělo i na FSS

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Matěj Škop (Pondělí, 18. březen 2019)

Několik desítek studentů se zúčastnilo pátečního happeningu, jenž se konal u příležitosti středoškolské stávky pro lepší klima. Z ulic Brna se studenti přesunuli na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity. Tam o klimatu a životním prostředí několik hodin diskutovali.

Akce začala v ranních hodinách na náměstí Svobody, kde řečnil kromě studentů i uznávaný klimatolog Alexander Ač. Následoval průvod městem, který čítal stovky aktivistů.

„Myslím, že taková akce je přínosná hlavně proto, aby ti, kteří s tím můžou něco udělat, viděli, že nám není jedno, jak to tu bude vypadat za třicet čtyřicet let,” upozornila Kristýna Jelínková, jedna z účastnic happeningu. „Nechceme tu vyřvávat, ale chceme, aby nás bylo slyšet.”

Podle brněnské odnože mezinárodní organizace Fridays for Future (FFF) nemá být stávka vnímána jako agresivní postoj, nýbrž coby upozornění směřující k politikům, aby k problematice klimatických změn zaujali stanovisko.

„My nežádáme politiky, aby se bavili s námi, my chceme, aby se bavili s vědci a odborníky, kteří na rozdíl od nás mohou najít odpovědi nebo funkční řešení,” uvedli zástupci FFF.

Stávka proběhla kromě Brna ještě v desítkách českých měst. Impulsem ke globálnímu happeningu byly činy švédské studentky Grety Thunbergové, jež na protest proti obecné apatii vůči klimatickým změnám přestala chodit do školy. Nyní je nominována na Nobelovu cenu míru.

V budoucnu organizace plánuje další stávky, na nichž očekává ještě hojnější účast.

blog comments powered by Disqus