Duel o post prvního muže fakulty se rozhodne ve čtvrtek | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Duel o post prvního muže fakulty se rozhodne ve čtvrtek

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Středa, 10. duben 2019)

Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity čekají volby. Současnému děkanovi Břetislavu Dančákovi končí druhý čtyřletý mandát. O jeho post se ucházejí dva muži, z nichž akademický senát vybere vítěze už ve čtvrtek 11. dubna na Dnech fakulty.

Jako první ohlásil kandidaturu Zbyněk Vybíral. Ten na FSS působí už 19 let, z toho 12 let strávil na postu vedoucího katedry psychologie. Dnes 57letý Vybíral pochází z Uherského Hradiště. Jako děkan druhé nejmladší katedry by chtěl rozšířit prestiž fakulty za hranice republiky.

Vybíral na na fakultu přenesl i svou praxi. Pracoval jako psychoterapeut a právě psychoterapeutický obor na FSS několik let fungoval. Za své zásluhy na formování a rozvoji katedry psychologie získal 6. března od rektora Mikuláše Beka stříbrnou medaili. Kandidaturu oznámil o den později.

„V minulých letech jsme s kolegy z psychologie uvažovali, že bychom proti předpokládanému politologickému kandidátovi postavili někoho z našich řad. Mě samotného už senátoři před osmi lety oslovili, zda bych nechtěl kandidovat na děkana. Tehdy jsem ale šestým rokem vedl katedru psychologie a byl jsem tak spokojený. Nyní už rok a půl katedru nevedu, uvolnily se mi ruce a dostal jsem hříšný nápad přidat si zase víc práce,“ řekl Vybíral v rozhovoru pro časopis Atrium.

Jeho protikandidátem je Stanislav Balík – historik, politolog, šéf politologické katedry už po dvanáct let a také skaut. Do klání o děkanský post se přihlásil dva dny před Vybíralem.

Jedenačtyřicetiletý Balík tvrdí, že by v případě výhry post vedoucího katedry opustil.

„Klíčový je důraz na kvalitu nejen ve vědě, ale především ve vzdělávání. Dále otevřenost, snaha katedry vzájemně propojovat a přibližovat, abychom na fakultě nežili vedle sebe, ale spolu. A také důraz na výsledky. Když se pro něco rozhodneme, tak abychom to dotáhli až do konce,“ vytyčil si pro možnou roli děkana své cíle Balík.

Masarykovu univerzitu čeká v letošním roce mnoho změn. Kromě změny na postu děkan FSS je už rozhodnuto i o tom, že celou Masarykovu univerzitu povede Martin Bareš. Ten dosud vedl fakultu lékařskou, proto bude nutné vybrat jeho nástupce. V tomto týdnu rezignoval na post děkana fakulty informatiky také Jiří Zlatuška.

blog comments powered by Disqus