Stipendia i pro nejhorší! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Stipendia i pro nejhorší!

Do rubriky Mystifikace napsal Alexandr Průša (Sobota, 19. duben 2008)

Institut pro sociální záležitosti studentů (ISZS) přišel minulý týden s jedinečným návrhem – udělovat stipendia nejen těm nejlepším studentům, ale příspěvek na studium budou v příštím semestru nově dostávat i ti nejhorší.

Ačkoli se to může zdát překvapivé, nejde o bůhvíjakou novinku. Stipendia pro špatné studenty fungují na celé řadě evropských univerzit, například na Sorbonně, v Toulouse či v Salamance. Smyslem tohoto stipendia samozřejmě není motivovat posluchače k co nejhorším výkonům, ale naopak dát šanci těm, kterým se nedaří. Jak zjistili francouzští vědci ve studii nazvané Neúspěch studenta, nebo školy?, mnoho studujících za své špatné výsledky nemůže. „Někteří musejí zvládat školu a práci, což je vyčerpává v obou jejich aktivitách. Finanční injekce jim situaci výrazně usnadní. Pak je další skupina těch, kteří po čase ztrácí motivaci ke studiu a jejich výsledky jdou dolů. Po přijetí stipendia se však jejich výkony rychle mění k lepšímu,“ píše se v závěru zmíněné studie.

Udělování těchto stipendií bude probíhat stejně, jako je tomu na opačném pólu úspěšnosti, tedy za každý obor bude uděleno nejlepšímu i nejhoršímu studentovi. Jméno nejhoršího však nebude zveřejňováno, protože to neumožňuje zákon na ochranu osobnosti.

Vedení fakulty dlouho hledalo model, jak nejhoršího studenta určit. Prostý studijní průměr by mohl některé skupiny studentů spíše demotivovat. Nakonec prošel návrh ISZS, že budou o udělení stipendií rozhodovat tři kritéria, která se sečtou v poměru 50:25:25. Prvním je nejhorší studijní průměr, druhým nejslabší účast na seminářích, třetím je součet kreditových hodnot neúspěšně ukončených předmětů v semestru. Student, který v tomto hodnocení bude nejlepší (tedy nejhorší), stipendium dostane. Doufejme, že mu přinese užitek a pomůže mu ve studiu!

blog comments powered by Disqus