Stiskni si na idnes.cz | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Stiskni si na idnes.cz

Do rubriky Co se děje napsala Vendula Karásková (Sobota, 14. březen 2009)

Ten, kdo si chtěl v novém semestru přečíst cvičný časopis studentů žurnalistiky Stisk, mohl být dost překvapen. Na staré internetové adrese už Stisk není k nalezení, potenciální čtenář je navíc přesměrován na idnesácký blog http://stisk.blog.idnes.cz. Stisk se totiž přestěhoval.

„Na blog seriózního zpravodajského serveru jsme Stisk přemístili, abychom ho co nejvíce přiblížili novinářské praxi. Pro studenty specializace žurnalistika je to poslední praktická zkušenost před tím, než jdou na povinnou tříměsíční praxi. Chceme, aby pro ně byl tento přechod co nejjednodušší,“ vysvětlil tento krok vyučující katedry žurnalistiky Jaroslav Čuřík.

Tato změna sice přinesla studentům žurnalistiky možnost publikovat na internetových stránkách seriózního deníku, na druhou stranu ale také některé méně příjemné novoty. V kurzu je zapsáno padesát osm studentů, kteří jsou rozděleni do dvou redakcí. Tyto dvě skupiny se po týdnu střídají. Každý redaktor musí napsat dva články týdně, protože je ale nyní Stisk koncipován jako blog, je možné do něj vkládat maximálně tři články denně. „Tady je bohužel situace trochu nespravedlivá, protože na internet se z důvodu omezené kapacity může dostat asi jen polovina ze všech napsaných článků. Může se stát, že byť by byl článek výborný, v konkurenci stejně dobrých se k publikaci nedostane,“ upozornila studentka žurnalistiky Markéta Forró. Podle slov Jaroslava Čuříka je i tato selekce součástí co největšího přiblížení Stisku žurnalistické praxi: „Snažíme se dát studentům co největší samostatnost. Odpovědnost za výběr článků na internet má studentský šéfredaktor daného týdne, vyučující provádí jen minimální korekci. I v běžných novinách jsou k uveřejnění vybírány jen ty nejlepší články a zbytek není využit,“ doplnil.

Studenti si v průběhu semestru vyzkouší většinu novinářských rolí. Pravidelně se střídají na postech editorů jednotlivých rubrik i v roli šéfredaktora. Editoři ani šéfredaktor v daném týdnu nepublikují, jejich úkolem je provádět korekce článků svých spolužáků a ty nejlepší umisťovat na iDnes.cz. „Každý den mi přijde kolem pěti článků, které musím opravit a ohodnotit. Nejzdlouhavější je přitom vkládání článku na internet, protože redakční systém na idnesu je docela složitý a dlouho trvá hlavně nahrávání fotek. I když na první pohled vypadá role šéfredaktora jednoduše, je docela náročná a jsem ráda, že je to jen na týden,“ přiblížila svou funkci první šéfredaktorka Pavla Janoušková.

Velkou výhodou nové adresy Stisku je podstatné zvýšení čtenosti jednotlivých článků. Některé byly přečteny více než tisíckrát už v průběhu prvního týdne. To může studenty motivovat, aby psali co nejkvalitnější články. Tím, že je nyní jejich práce více na očích, si nesmí dovolit žádnou podstatnější chybu. V případě uvedení špatné informace by to v krajním případě mohlo vést například až k žalobě na školu. Většina studentů tuto motivaci vnímá kladně, i když se objevují i opačné názory. „Moc nadšený z toho nejsem, protože tak naše začátečnické trapasy uvidí daleko víc lidí. Vědomí toho, kolik lidí to čte, nás ale naopak možná přinutí psát lépe. Byl bych však radši, kdyby to bylo jako dříve – Stisk má sloužit přece jen jako cvičné médium a ne být dostupný na zpravodajském portálu,“ hodnotil současný redaktor Stisku Michael Kalábek.

Nejlepší zveřejněné články se mohou dostat dokonce přímo na iDnes.cz nebo do tištěného vydání Mladé fronty. Jejich autoři si tak již mohou začít budovat svou novinářskou kariéru. „Už po prvním týdnu nového Stisku se nám ozvala redaktorka magazínu Ona Dnes, že by chtěla kontakt na jednu naši studentku,“ dodal Jaroslav Čuřík.

blog comments powered by Disqus