Zloděj notebooků dopaden | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zloděj notebooků dopaden

Do rubriky Co se děje napsala Lenka Bernátová (Pondělí,  9. březen 2009)

Krádeže notebooků se v poslední době na naší fakultě staly smutným evergreenem. V polovině února byl jejich zloděj dopaden policií a nyní mu hrozí několik let vězení. Počet jeho krádeží na fakultě zatím není jasný, po celém Brně má na svědomí osmnáct krádeží na různých místech. Během devíti měsíců způsobil škodu za více než dvě stě tisíc korun.

Pětatřicetiletý muž z Hustopečí se v naší budově nespecializoval jen na notebooky, kradl i peněženky a batohy. Studentům tak způsobil škodu za bezmála sto padesát tisíc korun. Podle tiskové mluvčí brněnské policie Andrey Procházkové kradl také v brněnských restauracích a divadlech. „Věci, které takto získal, levně prodával a peníze utratil za drogy,“ řekla Procházková. Obviněný může být za krádež a neoprávněné držení platební karty odsouzen až na tři roky.

Podle vedoucího správy budov Jana Jebase není jistý přesný počet studentů, který zloděj okradl: „Až na dva případy ze šaten, kdy byly vylomeny dveře skříňky, byly odcizeny věci ponechané bez dozoru v atriu nebo v knihovně, což se zjišťuje složitě.“ Kvůli tomu, že je naše škola veřejnou budovou, je nemožné komukoliv zabránit, aby sem vstoupil a pobýval tady. Jedinou „zbraní“ proti nenechavcům je několik kamer rozmístěných po fakultě. Ostatně tyto kamery také policii napomohly k identifikaci zloděje.

Okradení studenti mají nyní naději, že jim bude škoda nahrazena na náklady zloděje, pokud bude pětatřicetiletý muž odsouzen. V podobných případech ale vůbec není jednoduché všechny případy objasnit, o čemž svědčí počet krádeží, které zloděj z Hustopečí stihl napáchat.

Stanete-li se obětí krádeže, je podle Jebase vhodné ztrátu věcí nahlásit pracovníkům recepce u vchodu do budovy. Ti jsou schopni poradit, co v takové situaci dělat. Ovšem nejlepší rada je prostá: hlídejte si dobře svůj majetek a rozhodně jej nenechávejte bez dozoru.

blog comments powered by Disqus