Nonstopy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nonstopy

Do rubriky Příloha napsal Jan Perla (Středa, 11. březen 2009)

Zná je každý, kdo někdy využil brněnské speciality – nočních rozjezdů z hlavního nádraží. Vždy několik minut před odjezdem těchto flamendráckých autobusů se před nimi tvoří fronty. Ano, řeč je o hladových oknech u vlakového nádraží, takzvaných Číňanech, nebo U Číňana a další. Jen málokdo asi zná jejich pravý název.

Nonstop bistra jsou na ulici Nádražní naproti budově „hlaváku“ vlastně tři. Počítáno od Masarykovy ulice jsou to Halong, Susushi a Mléčný bar (alespoň tak to stojí na vývěsním štítu). Ceny jsou ve všech oknech srovnatelné, pokud se liší, tak kvůli velikostem podávaných porcí. Kvalita a chuť je více méně také podobná a debaty o tom, které okno je nejlepší, se vedou spíše nad pátým pivem. Nejvýhodnější je prostě zvolit okno s nejkratší frontou. Přes den bych si tady oběd asi nedal, ale ve dvě ráno vám U Číňanů jistě bude chutnat a alespoň zaplácnete plovoucí žaludek něčím konzistentním.

Ve všech okýnkách vás, jak jinak, obslouží asijští spoluobčané, nejspíše Vietnamci. Příliš si s nimi asi nepokecáte, ale zatím se mi nestalo, že by mi nerozuměli. Přes den v okýnku sem tam potkáte i nějakého toho českého studenta. Mléčný bar má navíc celodenně otevřenou i vnitřní část s posezením, takže pokud svůj rozjezd nestihnete, můžete se tu schovat, najíst a počkat si na další.

blog comments powered by Disqus