Ten, kdo si troufá | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Ten, kdo si troufá

Do rubriky Téma čísla napsala Jitka Sklenářová (Neděle, 12. duben 2009)

Jejich revírem je knihovna. Jejich tempo je vražedné. Jejich protivníci jsou dlužníci vypůjčených knih, deadliny a vyučující. Pilní jako včeličky pracují ve dne v noci, jejich úkolem je získat spousty titulů… Takhle si většina z nás představuje ty, kteří studují několik oborů najednou.

S Petrem Gongalou jsem se sešla v atriu fakulty. Představovala jsem si vystresovaného chudáka s mastnými vlasy, obklopeného spoustou knih a sužovaného nedostatkem času. Mé překvapení bylo nemalé – čekal na mě normální sympaťák, který si opřený o zeď cosi četl. Že se jednalo o řecký text, vyšlo najevo až později.

Petr má zapsány tři studijní programy na třech různých fakultách Masarykovy univerzity. Začal Politologií a Mezinárodními vztahy na naší fakultě. Protože mu byl jeden dvouobor málo, po roce studia si na Filozofické fakultě přidal obor Klasický řecký jazyk a literatura a na Fakultě právnické kombinované studium oboru Právo a podnikání.

Petrův nejnáročnější den ovšem není nijak hektický. Vstává kolem desáté, v klidu snídá a popíjí kávu. K tomu si během hodiny přeloží pár stránek Sofokla a na dvanáctou odchází do školy na jedny z mála povinných předmětů, semináře řečtiny. Pozdní oběd si dopřává kolem třetí hodiny a po typickém smaženém sýru z menzy na Moravském náměstí se přemisťuje na volitelnou fyziku. V šest hodin začíná debatovat v debatním klubu naší fakulty na určené téma. Do hospody se Petr dostane s nástupem osmé hodiny večerní, zpět na kolej až kolem půlnoci. Nejrušnější den člověka studujícího celkem čtyři obory se chýlí ke konci.

„Nejvíce času mi zabírají přípravy do předmětů vyučovaných na Fakultě sociálních studií a návštěvy povinných seminářů na fildě," vyjmenovává Petr. Na stres nebo nedostatek času pro sebe si ale nestěžuje. Proč tolik studuje? Jestli všechna studia zdárně dokončí, bude mít tři tituly. Kredity pro postup do dalšího semestru se ze všech studijních programů v rámci univerzity sčítají, takže když se někde něco nepovede, zachrání to jiný obor. A v neposlední řadě na něj čeká dřívější registrační vlna díky splněným béčkovým předmětům z jiných oborů.

Klady a zápory

Víceoborové studium lze doporučit zájemcům o cizí jazyk, další titul nebo těm, kteří chtějí zůstat studenty o něco déle. „Pedagogové mi vyjdou vstříc spíše než ostatním, protože vědí, že studuji více oborů, a myslím si, že chápou, jak jsem vytížený,“ uzavírá Petr.

Nezanedbatelnými mínusy jsou ztráta ubytovacího stipendia v případě neúspěchu na některém z oborů, stresující zkouškové, kdy vás mohou čekat i dvě až tři zkoušky za týden, a méně volného času.

Prý se to zvládnout dá. Troufli byste si?

blog comments powered by Disqus