Menza na Rektorátě | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Menza na Rektorátě

Do rubriky Příloha napsala Michaela Sagitariová (Čtvrtek,  9. duben 2009)

Moravské nám. 9

Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše. I tak by se dala charakterizovat jedna z menz naší univerzity, kterou najdete v budově Rektorátu na Moravském náměstí. Gurmán si tady rozhodně nepochutná, ale pokud patříte k těm studentům, kteří mají hluboko do kapsy, račte vstoupit.

Kvalita jídla je přímo úměrná ceně. Ta se většinou pohybuje kolem dvaceti až třiceti korun za oběd, ale můžete tady narazit i na hitovky za šestnáct. Nutno ovšem dodat, že to není žádné terno. Těstoviny s peruánskou omáčkou možná zavánějí exotikou, ve skutečnosti se z nich ale libá vůně neline. Celý jídelníček je plný vznešených názvů jako je například štěpánská pečeně, kuře s burgundskou omáčkou nebo studentský kuřecí flamendr. Vznešené jsou bohužel jenom názvy. Pravidelný strávník si po čase dokáže vytvořit systém, kdy předem odhadne, které jídlo vynechat, a kterému udělit milost. Guláš, maso se zelím a knedlíkem nebo řízek – tahle klasika nikdy nezklame. Čím je název jednodušší, tím je jídlo chutnější. Nakonec je klidně možné, že odejdete docela spokojeni.

Výběr pěti či šesti druhů denních jídel je vždy doplněn polévkou, několika saláty, ovocem a pitím z nápojového automatu, kde obzvlášť potěší neperlivá voda gratis. Kdo by ještě neměl dost, může si po obědě koupit nějaký ten zákusek. Menza je otevřena od 11 do 19 hodin, ale pokud nemáte jídlo předem objednané, už kolem jedné po poledni na vás mohou zbýt jen minutky, které ovšem někdy potěší více než denní „menu“. Většinou dostanete na výběr několik smažených jídel.

Sama menza má dvě jídelny, v přízemí studentskou a zaměstnaneckou v patře (obě můžete navštěvovat). A i když pokrmy vycházejí z jedné kuchyně, tohoto faktu neznalí studenti tvrdí, že nahoře vaří lépe. Alespoň židle jsou tam rozhodně hezčí. A dobrá rada na závěr: vždy si v horní jídelně vezměte podnos, jinak vám důmyslný systém na sběr špinavého nádobí zabrání v jeho vrácení a vy se umaštěného talíře už nikdy nezbavíte.

blog comments powered by Disqus