Univerzita koupila hokejový klub Techniku Brno! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Univerzita koupila hokejový klub Techniku Brno!

Do rubriky Rubriky napsal Alexandr Průša (Pátek, 15. květen 2009)

Šachy v brněnském hokeji nekončí! Masarykova univerzita po velkém úspěchu hokejového utkání mezi studenty MU a VUT koupila hokejový tým VSK Technika Brno. Hokejoví nadšenci na naší univerzitě se radují, přesto má celá koupě i mnoho kritiků.

Když narvaná hala Rondo sledovala souboj týmů MU a VUT, nikdo z fanoušků naší univerzity nevěděl, jaké překvapení se na něj v brzké době chystá. „Již delší dobu jsme přemýšleli o prohloubení výuky tělocviku na naší univerzitě. Když jsme viděli nejen divácký, ale i hráčský zájem o zápas obou univerzit, rozhodli jsme se naše kroky urychlit,“ řekl nám rektor Petr Dofialova. Přesto je nápad na založení vlastního hokejového týmu staršího data, univerzita již rok připravovala vznik týmu pod hlavičkou Fakulty sportovních studií (FSpS). „Když jsme zjistili, že je na prodej Technika, nebylo co řešit,“ dodal rektor.

Brněnský klub VSK Technika Brno se letos dostal do finančních problémů a rozhodl se je řešit sháněním nového majitele. Po té, co HC Kometa Brno koupila licenci na extraligu, plánovala získat práva na Techniku a udělat z ní svůj záložní tým. Nakonec se však rozhodla ponechat druhý tým ve Znojmě a Technika hledala dál. „Po té, co nevyšly námluvy s Kometou, se ozval rektor Dofialova s projektem, který nás oslovil, a velice rychle jsme se dohodli,“ řekl předseda oddílu Jan Frkač. „Technika je vysokoškolský oddíl s dlouhou tradicí a dobrým jménem. To vše chceme udržet a podpořit, nově budeme stavět právě na tom, že klub je vysokoškolský. Myslím, že je to pro naše studenty výborná zpráva,“ řekl nám rektor univerzity.

Hrát v týmu budou pouze studenti naší univerzity, za každou fakultu budou v kádru alespoň dva hráči. „Máme zájem na tom, aby byl projekt skutečně celouniverzitní, proto nebudeme hledět jen na kvalitu hráčů, ale také na zastoupení všech fakult,“ vysvětlil Dofialova. Tento bod kritizují někteří lidé z FSpS. „Chápu snahu zapojit všechny fakulty, ale zrovna v kádru by měla dostat přednost kvalita, nikoli kvóty,“ řekl nám jeden z trenérů, jenž si nepřál být jmenován. „V kádru by měla být žena,“ dodala Iva Šmíd z FSS. Jiní kritici poukazují na to, že provozovat druholigový hokejový tým není posláním naší univerzity. „Kritika je předčasná, počkejte, až se rozjede první sezona. Věřím, že pro všechny, kteří se na chodu týmu budou jakkoli podílet, to bude ohromná zkušenost do života, a od toho tu univerzita je. Do projektu budou navíc zapojeni nejen hráči, ale i další studenti,“ dodal rektor. Fungování týmu budou po trenérské a sportovní stránce zajišťovat studenti a zaměstnanci z FSpS, ekonomické záležitosti budou mít na starosti lidé z Fakulty ekonomicko-správní (ESF).

Institut pro sociální záležitosti studentů (ISZS) kritizuje velkou finanční náročnost provozování hokejového klubu. „Ty prostředky by se určitě daly využít lépe,“ řekl nám nejmenovaný člen ISZS. „Naším vzorem je pražský basketbalový klub USK Praha, který bojuje v nejvyšší lize a je naprosto finančně soběstačný,“ odhalil smělé plány rektor Dofialova.

Zájemci o místa v týmu si musí zaregistrovat kurz HOC0809 Hokejový klub. Klub ponese název VSK Garrigue Brno.

blog comments powered by Disqus