Vido režíruje hru o nejnižších věcech života | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vido režíruje hru o nejnižších věcech života

Do rubriky Kultura napsal Alexandr Průša (Pondělí, 11. květen 2009)

Roman Vido není na naší fakultě zcela neznámým člověkem. Přednáší na sociologii, účastní se různých studentských akcí a aktivit, hraje v domácím souboru fakulty Průšovo umělecké-úchylné divadlo. Nyní s tímto souborem nastudoval, jako režisér, novou hru Arthura Schnitzlera Rej. Otázky Halasu na svůj první větší režijní počin zodpověděl na závěrečném soustředění před květnovou premiérou.

Jaká byla vaše první režijní zkušenost?

Ještě neskončila, stále trvá a jako každá první zkušenost je těžká a přitom velmi obohacující. Člověk se naučí spoustu nových věcí a zároveň pozná různá úskalí a limity té které funkce, zde tedy té režisérské. V našem souboru největším úskalím bylo, je a asi i bude dostatečně zkoordinovat všechny aktivity a zajistit disciplínu a morálku souboru. Na druhou stranu si člověk otestuje, jak velkou autoritu v souboru má :) A také, jak je kreativní a asi i flexibilní.

O čem je hra, kterou režírujete?

Hra Rej je o těch nejobyčejnějších, nejnižších a zároveň nejintenzivnějších věcech, které provázejí náš život.

Uplatnil jste při režii něco ze svého oboru, nebo je to aktivita, která se sociologií nebo učením příliš nesouvisí?

Ze sociologie jako takové jsem nevyužil asi nic, ale člověk rozvíjí některé schopnosti, které se mohou hodit z hlediska výuky, organizace, práce s kolektivem. Jistě se najdou nějaké vazby a podobnosti mezi fungováním režiséra divadelní hry a vyučujícího nějakého předmětu. Jedno může druhé obohacovat, včetně toho, že jsem někdy na hodinách teatrální.

blog comments powered by Disqus