Hospodářská politika spojí dvě fakulty | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Hospodářská politika spojí dvě fakulty

Do rubriky Co se děje napsala Vendula Karásková (Neděle, 10. květen 2009)

Naše fakulta pokračuje v rozšiřování možností studia. Navazující magisterská studia Psychoterapie a Bezpečnostních a strategických studií pomalu končí druhý semestr. Na studenty chtivé magisterského titulu ale čekají novinky i v příštím akademickém roce. Politologie nabízí tři nové specializace, Sociální politika a sociální práce dokonce čtyři. První studenti se mohou hlásit i do zcela nového a ojedinělého oboru Hospodářská politika a mezinárodní vztahy,který se bude vyučovat na dvou fakultách.

Naše Katedra mezinárodních vztahů se na výuce a organizaci nového oboru bude podílet s Katedrou ekonomie Ekonomicko-správní fakulty (ESF). „Naší snahou bylo vytvořit společný obor, který by zaujal studenty se zájmem specializovat se na problematiku ekonomické dimenze mezinárodních vztahů a studenty hospodářské politiky s důrazem na její mezinárodní rozměr,“ vysvětlil vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Petr Suchý. „I přes krátký čas pro propagaci nového oboru je o něj mezi studenty poměrně vysoký zájem,“ dodal. K 23. dubnu si přihlášku podalo na třicet studentů, kteří po úspěšném absolvování získají titul inženýr. Na bakalářské úrovni se zájemci od letošního roku mohli hlásit na kombinaci Mezinárodních vztahů s Hospodářskou politikou.

Mezinárodní politická ekonomie je zejména v anglosaských zemích atraktivní oblastí studia, u nás je ale takový projekt ojedinělý. Je to také jediný obor, který naše fakulta organizuje ve spolupráci s jinou fakultou. Studentům tak budou přednášet odborníci z obou fakult, kteří se na daný projekt specializují. „Je rozdíl, když ekonomii přednáší nejlepší odborníci ESF a mezinárodní vztahy pracovníci této katedry, než kdyby se šlo cestou otevírání zvláštních kateder. Například Právnická fakulta zřídila vlastní Katedru ekonomie. Studenti sice nemuseli nikam přecházet, ale nebyli vždy vedeni špičkovými odborníky v oboru. To určitě za trochu nepohodlí spojeného s organizací výuky na dvou fakultách stojí,“ hodnotil Suchý.

Unikátní obor bude administrovat Ekonomicko-správní fakulta. Na ní si také zájemci podávají přihlášky. Za polovinou předmětů ale budou docházet na naši fakultu. U přijímací zkoušky budou zaškrtávat správné odpovědi otázek z obou oborů.

Magistři se budou specializovat

Na nové obory lákají studenty i další katedry. Ojedinělá v České republice je nová možnost studia tří specializací magisterské Politologie. Podle Vlastimila Havlíka, asistenta na Katedře politologie, je hlavním důvodem takovéhoto štěpení umožnit studentům profilovat se na oblast, která je zajímá, a stát se v ní odborníky již při studiu. „Zájemce si volí specializaci až po zahájení studia anebo se specializovat vůbec nemusí. V tomto ohledu je nová koncepce magisterského studia velmi flexibilní,“ doplnil Havlík.

Trend nových navazujících magisterských programů začal již před rokem, a jak tvrdí vyučující Katedry bezpečnostních a strategických studií Miroslav Mareš, magisterské studium na jeho katedře začalo dobře. „Zatím jsme ještě nemohli otevřít všechny nepovinné předměty, protože ještě nemáme tolik studentů, aby naplnili jejich kapacitu. Od studentů mám ale přesto většinou kladné ohlasy a díky anketám mezi nimi víme, co ještě můžeme zlepšovat,“ potvrdil Mareš.

Zavedení tohoto magisterského studia bylo přirozeným vývojem oboru. Jeho kapacity se zcela naplní teprve v září. Přínos a prospěšnost nových oborů by se měla ukázat, až titul a diplom dostanou jejich první absolventi.

blog comments powered by Disqus