Alkohol má na fakultu zákaz vstupu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Alkohol má na fakultu zákaz vstupu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Tereza Cajthamlová (Pátek,  8. květen 2009)

O tom, že alkohol do školy nepatří, nás učitelé ujišťovali celých devět let povinné školní docházky. Nejinak tomu bylo i na střední škole, a tak mnohým studentům vůbec nepřipadá zvláštní, že jim ve studentském klubu Krmítko místo vína svaří pouze džus a místo rumu nalijí do čaje maximálně mléko. Ostatní fakulty Masarykovy univerzity se ale k alkoholu staví vstřícněji a ve fakultních bufetech mají studenti možnost zapít svačinu či oběd alespoň pivem.

Provozovateli studentského klubu Krmítko Vladimíru Tůmovi zakazuje prodej alkoholických nápojů smlouva o pronájmu, kterou uzavřel s naší fakultou. „Zpočátku jsme tu alkohol nabízeli, ale pod hrozbou výpovědi ze smlouvy jsme museli přestat,“ řekl Tůma. Příjmy Krmítka ale zákazem nijak znatelně netrpí. „Na Filozofické fakultě je podíl alkoholických nápojů na celkové tržbě asi dvě a půl procent. Na Fakultě sociálních studií by to podle mých odhadů nebylo ani jedno procento,“ uvedl Tůma s tím, že studijní prostředí příliš k pití alkoholu nesvádí. Jiná situace je například na Ekonomicko-správní fakultě, kde je v Krmítku dokonce pivní výčep. Podle Tůmy tady mají studenti o pivo mnohem větší zájem.

„Fakulta se chová přesně podle platného Zákoníku práce, kde je konzumace alkoholu na pracovišti zakázána,“ vysvětlil tajemník fakulty Vojtěch Moštěk nedostupnost alkoholických nápojů na půdě naší školy a dodal, že univerzitní prostředí slouží k jinému účelu, než restaurační zařízení. Kromě Zákoníku práce neexistuje žádné zvláštní nařízení, které by upravovalo distribuci a konzumaci alkoholu v prostorách fakulty. „Je to otázka dodržování morálních pravidel.“ doplnil Moštěk

Při speciálních příležitostech je alkohol přesto k dostání. Kulturní akce jsou běžně zahajovány slavnostním přípitkem. „Zákaz podávání alkoholu s námi nikdo neřešil,“ přiznal organizátor jedné z vernisáží uskutečněných na naší fakultě.

Sami studenti by proti alkoholu v Krmítku nic nenamítali. „Pivo bych tady uvítal,“ řekl student žurnalistiky a Psychologie Jakub Křenek. Studentka Sociální politiky a sociální práce a Evropských studií Kateřina Pavlasová s ním souhlasila. Dodala ale, že tvrdý alkohol by na fakultě viděla nerada.

blog comments powered by Disqus