Volby v květnu: nízká účast, krátký mandát | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Volby v květnu: nízká účast, krátký mandát

Do rubriky Co se děje napsala Jitka Sklenářová (Sobota, 10. říjen 2009)

V květnu proběhly doplňující volby do Akademického senátu naší fakulty. Celému senátu končí mandát v říjnu. Nově zvolení se tak na zasedáních moc neohřáli. I přesto se souboj tří kandidátů o tři mandáty ve Studentské komoře a tří kandidátů o dvě křesla v komoře akademiků dočkal řádného výsledku až napodruhé.

„Několika senátorům vypršely mandáty,“ uvedl předseda senátu Vít Hloušek. „V takovém případě je naší povinností vyhlásit doplňovací volby.“ Někteří volili v květnu dokonce dvakrát, první volby z 6. – 10. května totiž označila volební komise za neregulérní. Na dotaz, proč tomu tak bylo, ale předseda tehdejší komise Michal Vašečka do uzávěrky tohoto čísla neodpověděl.

Ani druhý volební akt se svojí účastí nezařadil mezi ukázkové. Ve dnech 25. – 28. května v nich hlasovalo pouhých 5 % studentů a 8 % akademiků. Mandáty v komoře studentů získali Alexandr Průša, který obdržel 88 hlasů, Jan Martinek s 64 hlasy a Jakub Procházka, pro kterého hlasovalo 49 studentů. Do komory akademiků byli zvoleni Vít Hloušek a Ivo Pospíšil, obdrželi 8 a 5 hlasů. Třetí kandidátka Lenka Lacinová se stala náhradnicí, jejíž status trvá nejvýše do konce funkčního období senátu. Na povolebním zasedání senátu Hloušek konstatoval, že uskutečněné volby nebyly nejpovedenější a neměly by být vzorem pro volby další, jak vyplývá ze zápisu zasedání z 11. června. Měla by se zlepšit především informační kampaň, proto budou na volby včas upozorňovat hromadné e-maily.

Nově zvolený senátor Martinek kandidoval právě v květnu, protože se podle jeho slov tehdy naskytla dobrá příležitost si to zkusit. Od doplňovacích voleb se senát totiž sešel pouze třikrát. „Za poměrně krátkou dobu mého působení v senátu jsme stihli projednat změnu rozpočtu fakulty kvůli studiu Rádia R, zvolit členy Disciplinární komise a schválit nový stipendijní program a znění textu pro uchazeče o studium," vyjmenovává Martinek. Hloušek dále doplnil, že podle Volebního a jednacího řádu Akademického senátu naší fakulty končí všechny mandáty k 31. říjnu 2009, protože se mění volební období senátu na dva roky (namísto původních tří). „To by mělo zajistit mimo jiné i větší kontinuitu práce senátu, menší frekvenci doplňovacích voleb a také, jak doufáme, relativně větší účast ve volbách, které se budou konat,“ řekl.

Akademický senát již řádné volby vyhlásil. Tentokrát bude obsazeno všech šest mandátů ve volební skupině Komory akademických pracovníků a pět mandátů ve volební skupině Studentské komory. Termín konání voleb byl stanoven od úterý 20. října do pátku 23. října. Volit studenti mohou elektronickou formou v Informačním systému.

blog comments powered by Disqus