Velké změny na žurnalistice | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Velké změny na žurnalistice

Do rubriky Minitéma napsala Tereza Cajthamlová (Pátek,  9. říjen 2009)

Na Katedře mediálních studií a žurnalistiky přes léto nelenili. Přepsat bylo nutné rozvrhy i cedulky se jmény vyučujících vedle dveří pracoven. V učebnách se objevilo modernější vybavení a pozornosti bystrého studenta jistě neunikla ani nová pohovka, kterou do pátého patra zakoupili a instalovali sami studenti ze Spolku přátel ptáka Ludvíka.

Ne všechny změny jsou ale k lepšímu. S odchodem Václava Štětky a Davida Kořínka zmizely z rozvrhu některé předměty a katedra zatím marně hledá za oba vyučující náhradu. O Kořínkovu přestupu na Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze se mezi studenty mluvilo už v jarním semestru, ale odchod Štětky překvapil i vedení katedry. „Václavu Štětkovi se podařilo vyhrát konkurz o účast na výzkumném projektu v Oxfordu,“ uvedl vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Rudolf Burgr. „Předpokládáme ale, že se po čtyřech letech, kdy projekt skončí, vrátí zase zpět,“ dodal.

Moderně, multimediálně, prakticky

Každý student bakalářského stupně se už na konci prvního ročníku musí rozhodnout, jestli se bude věnovat Žurnalistice, Digitálním médiím nebo Mediálním studiím. Až dosud se studijní plány jednotlivých směrů podstatně lišily. Nový projekt Multimediální žurnalistika, financovaný Evropským sociálním fondem a Ministerstvem školství, by měl k sobě všechny tři specializace přiblížit a umožnit studentům proniknout do nejnovějších trendů v žurnalistice. „Na projektu jsme pracovali od ledna tohoto roku. Vytvořili jsme nové předměty, změnili sylaby některých kurzů a koupili nové vybavení učeben,“ informoval Burgr.

V rámci workshopů a přednášek se studenti setkají i se zajímavými osobnostmi z českých médií, kterými jsou například Roman Ondrůj z České televize nebo Hana Hykelová z Českého rozhlasu. „Z programu mám zaregistrované kurzy Audio a video a Základy digitální fotografie. Výuka probíhá zatím krátce a na fakultě ještě není veškerá potřebná technika. Myslím ale, že oba předměty budou zajímavé a užitečné pro další praxi,“ řekl student Digitálních médií Filip Ščotka.

Další novinka se týká povinné praxe. Vedle budoucích žurnalistů stráví tři měsíce v redakcích i studenti Digitálních médií. „Jsem ráda, že nám do rozvrhu zařadili praxi, líbila by se mi třeba práce v České televizi,“ svěřila se studentka Digitálních médií a Ruského jazyka Magdaléna Křížová.

blog comments powered by Disqus