Pracuju, nedokážu nic nedělat | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pracuju, nedokážu nic nedělat

Do rubriky Téma čísla napsala Kristýna Hašková (Čtvrtek,  8. říjen 2009)

Dělat při studiu takovou práci, která baví a ještě inspiruje pro téma bakalářky? Petře Sedlákové, studentce mezinárodních vztahů a sociologie, se to daří.

Studentka pátého semestru na naší fakultě si už od šestnácti přivydělává v cestovním ruchu, i když měla i další brigády. Třeba jako barmanka nebo nabízela reklamní ochutnávky. „To jsem si jednou zkusila a utekla jsem, protože jsem neviděla smysl v něčem, co lidi obtěžuje,“ objasňuje Petra.

Zato práci průvodkyně v Punkevních jeskyních hodnotí s nadšením. Pochází z Blanska a tato brigáda tam podle ní patří k nejlepším. „Má dobrou pověst. Pracují tam super party lidí a je to zajímavé místo, mohla jsem třeba do jinak nepřístupné Amatérské jeskyně.“

Po příchodu na naší fakultu ale brigády omezila na minimum. „Byla jsem z těch všech předmětů vyděšená," vzpomíná Petra. Když si zase začala hledat práci, objevila inzerát do turistického infocentra, kde vypomáhá už víc než rok. V létě se věnuje hlavně turistům, mimo sezónu místním. „Nejlepší bylo, když za mnou jednou přišel chlap a chtěl pomoct s rozvodem, aby ho moc nestál. Tak jsem mu našla kontakt na občanské sdružení pomáhající rodinám v krizi,“ líčí neobvyklý požadavek.

Cestovní ruch ji baví, protože se pořád něco děje, pracuje s různými lidmi a získává tak známosti z všelijakých oblastí. Loni si udělala průvodcovský kurz a pak se u cestovek začala ucházet o místo delegátky. Nikde ji nechtěli vzít. „Vyloženě mi neřekli proč, ale podle mě to bylo tím, že mi je jednadvacet a vypadám na osmnáct a asi mi nevěřili, že to zvládnu,“ zamýšlí se Petra. Nakonec získala místo na chorvatském ostrově Hvar. „Ukecala jsem je,“ usmívá se drobná blondýnka.

Bakalářka z pláže

Třináct týdnů se věnovala turistům každý den. „I když to bylo ke konci stereotypní, nedokázala jsem ani jedné skupině říct: tenhle týden není nic, válejte se u bazénu,“ říká Petra. V knize přání a stížností má jen pochvaly. Váží si hlavně ocenění organizačních schopností a spolehlivosti. „Pomohly mi zkušenosti z infocentra, že i když jsem v krizové chvíli nevěděla, co udělat, věděla jsem, komu zavolat,“ vysvětluje. Pobyt ji inspiroval pro bakalářku, ve které by se chtěla věnovat českým turistům v Chorvatsku.

V blanenském infocentru bývá Petra v průměru tři dny v týdnu. Protože má od jara privát v Brně, poohlíží se po práci i tady. Zbývá jí volný čas? „Mám přítele, musím ho mít,“ rozesměje se Petra. „Zařídila jsem si to tak, aby byla brigáda, škola, přítel a ještě abych se z toho nezbláznila a měla čas třeba na kolo.“

blog comments powered by Disqus