Tři otázky pro... Kláru Slivoňovou, organizátorku plesu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro… Kláru Slivoňovou, organizátorku plesu

Do rubriky Kultura napsal Pavel Šíma (Neděle, 15. listopad 2009)

Ples Fakulty sociálních studií je skoro stejně starý jako ona sama. A odjakživa byl maškarní. Jednou do roka si studenti připraví masky na zadané téma a vyrazí za zábavou. Letošním tématem je „revoluce“. Ples však není oficiální. Organizují jej totiž sami studenti pod vedením fakultního spolku Přesahy. Tři otázky zodpověděla členka asi patnáctičlenného organizačního týmu Klára Slivoňová.

Letošní ročník je už osmý. Všechny byly maškarní. Jaká maska byla až dosud nejlepší?

To je hodně těžká otázka. Já mám za sebou jen čtyři plesy z těch osmi. Podle toho, co jsem slyšela, byl nejlepší kostým k „hlubokému vesmíru devět“. Dokonce tam byl snad i Zaphod Beeblebrox – dvouhlavá postava ze Stopařova průvodce po galaxii. Byl to jeden člověk a měl dvě hlavy. Ale to vím jenom z doslechu.

Kdo rozhoduje o tématu plesu a proč je to letos zrovna revoluce?

Kdo přijde s nápady, přijde, a pak se to skupinově odsouhlasí. Tak máme 17. listopadu. Ještě je to tím, že na fakultě je spousta oborů, které revoluci nějakým způsobem podporují – ať už se jedná o digitálky nebo gender nebo enviro. Je pravda, že původně jsme to chtěli koncipovat trochu jinak – zaměřit to na hippies, na šedesátá léta. Pak jsme to téma rozšířili. Vždycky se snažíme udělat širší téma, aby se lidem snadněji vybíral kostým. Loni jsem přemýšleli o sociologickém slovníku. Já už mám masek vymyšlených několik pro případ, že by nějaké prosákly ven.

Nezdá se ti, že slovo „ples“ v názvu je jen eufemismus pro alkoholický dýchánek?

Já si nemyslím, že ten ples se až tak liší od těch „opravdu společenských“. U nás je ale výhoda. Tím, že lidi přijdou v maskách, se můžou zpít pod svůj vlastní obraz a nikdo je zpětně nepozná.

blog comments powered by Disqus