Halas je online! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Halas je online!

Do rubriky Ostatní napsala Hana Trčková (Středa, 18. listopad 2009)

Nebyli jste dva týdny na fakultě? Nezbylo na vás aktuální číslo Halasu? Odteď už nemusíte zoufat, ani si chodit po večerech Halas pročítat do knihovny. Váš oblíbený fakultní časopis je totiž nově dostupný online. Stačí jen kliknout na adresu halas.fss.muni.cz a z pohodlí vašeho domova si můžete pročítat čerstvé informace o dění na vaší alma mater.

„Spuštění webu je součástí širších změn, které mají za úkol přiblížit Halas čtenáři. Jsme si vědomi, že papírového Halasu vychází jen omezené množství výtisků. Teď už si každý bude moci číst články o fakultě, i když na ní nebude fyzicky přítomen. Web taky nabídne více fotek, některé aktuální články ještě před vydáním tištěného Halasu a další,“ přiblížil šéfeditor Halasu a ideový tvůrce webu Pavel Šíma. Tím ale aktivita Halasu na internetu nekončí. Halas nově převzal i googlový kalendář „Co se děje na FSS“. Studenti tak už nebudou muset procházet všechny nástěnky, aby zjistili, jaká zajímavá přednáška se na fakultě připravuje. „Na webových stránkách Halasu bude k dispozici kalendář s výpisem všech akcí, které se na FSS budou v nejbližší době konat,“ zdůraznil webeditor Jan Martinek. Součástí nových webových stránek bude rovněž archiv Halasu v pdf formátu, takže se můžete vypravit do historie časopisu a připomenout si, jaké problémy fakultu trápily například před několika lety. „Jsou zde rovněž informace o redakci, jednotlivých redaktorech a potřebné kontakty, které by měly zajistit větší provázanost se čtenáři,“ doplnil Martinek. Stejný účel plní na stránkách i diskuze, která je propojena s Facebookem, takže v ní budou diskutující vystupovat pod svým profilovým jménem. „Do budoucnosti uvažujeme také o propojení webu se sociální sítí Twitter,“ naznačil další možný vývoj Martinek. Rozšíření fakultního časopisu Halas na internet by podle šéfeditora Šímy mělo přispět především k formování jakési společné fakultní identity. „Hlavním smyslem existence Halasu vždy bylo, aby se rozšiřovalo povědomí studentů o fakultě, na které studují. Doufám, že web a další novinky to posunou ještě na vyšší úroveň,“ uzavřel Šíma.

Co se děje na FSS To je název projektu, který by vám mohl zase o něco zpříjemnit studium na fakultě. Jedná se o jakýsi centrální nástěnkový systém, díky kterému vám už neunikne žádná zajímavá akce na fakultě. O co přesně jde? Pouze o obyčejný Google kalendář, ve kterém jsou zaznamenané události s krátkým popisem, časem konání a číslem místnosti. „Tento projekt začal fungovat už v minulém školním roce na adrese akce-na-fss.jdem.cz, ale nyní jsme se rozhodli ho propojit s novými webovými stránkami Halasu, takže kalendář bude jejich přímou součástí. Když si tedy někdo klikne na halasácký web, okamžitě může zjistit, jaké zajímavé akce se na fakultě konají v daném týdnu či plánují v těch následujících,“ vysvětlil autor projektu Jan Martinek. O pravidelné monitorování společenského dění a plnění kalendáře se budou starat dva redaktoři Halasu.

blog comments powered by Disqus