Po konferenci bude v Brně bezpečněji | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Po konferenci bude v Brně bezpečněji

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Jan Brož (Středa,  2. prosinec 2009)

Většina lidí se už někdy stala obětí krádeže. Mnozí také měli problémy s brněnskými bezdomovci. Zkušenost se zakládáním požáru má jenom minimální procento pyromanů, zato městský smog dýcháme úplně všichni. O těchto, ale i jiných negativech života ve velkoměstě, pojednávala konference Bezpečné Brno, kterou počátkem listopadu zorganizovali v atriu fakulty za podpory programu Make a Connection studenti Bezpečnostních a strategických studií.

Mezi návštěvníky nepatřili ovšem pouze studenti naší fakulty. V atriu bylo k vidění mnoho lidí, jejichž věk vysoce převyšoval nebo naopak byl pod hranicí průměru posluchačů sociálních studií. „Chtěli jsme předat informace o prevenci kriminality širší veřejnosti a nezůstávat pouze v akademické obci,“ uvedl organizátor projektu Petr Kupka z Bezpečnostních a strategických studií. „Kontaktovali jsme různé kluby seniorů. Byli tady i středoškoláci, protože jsou jednou z ohniskových skupin a pak samozřejmě zájemci z Fakulty sociálních studií,“ řekl Kupka o návštěvnících.

Návštěvníci měli po dva dny možnost poslechnout si přednášky na téma prevence požárů, domácího násilí, pohybu cyklistů po městě nebo třeba i bezpečného stravování. Mnoho návštěvníků zaujala prezentace hasičské techniky. Mohli si tak prohlédnou a i vzít do ruky dynamit, semtex nebo třeba přístroj na vystřelování záchytného lana. Nechyběla ani prohlídka speciálního vozu pro záchranu osob z výšek a hloubek a přívěsu pro přepravu záchranářských psů.

Nejvíce zaujal francouzský legionář

S největším zájmem se setkala ukázka sebeobrany bývalého příslušníka francouzské cizinecké legie Stanislava Gazdíka. „Kvalita přednášek byla různá, ale každopádně nejlepší byla přednáška příslušníka cizinecké legie o sebeobraně,“ myslí si student bezpečnostních studií Michal Lopťák. Stejného názoru byla i studentka Politologie Barbora Vinterová. „Hrozně se mi líbila přednáška od Gazdíka, který je hodně akční. Předváděl dost věcí, jak se ubránit, a to bylo velmi zajímavé,“ uvedla Vinterová.

Naopak jiné přednášky tolik nadšení nevzbudily. „Velice nízko bych hodnotil přednášku o kontaktu občana s policií. Zdálo se mi, že jim šlo pouze o to, splnit zadaný úkol, a že se problematikou vůbec nezabývali,“ řekl postarší muž, který nechtěl sdělit své jméno.

Podle pořadatelů se nultý ročník konference vydařil a napřesrok počítají s pokračováním. S problémem, že se některé přednášky setkají s malým zájmem nebo že prezentace bude nezáživná, předem počítali. „S přednáškou pro méně lidí se počítá. I kdyby to mělo být prospěšné pouze jednomu člověku, tak to za to stojí,“ uvedl Kupka.

blog comments powered by Disqus