Rádio R přišlo o doménu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Rádio R přišlo o doménu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Tereza Cajthamlová (Středa,  2. prosinec 2009)

Redaktoři studentského Rádia R mají o něco komplikovanější cestu ke svým posluchačům. Ještě v minulém semestru bylo možné si „naladit“ studentské rádio na dvou internetových adresách www.radior.cz a www.radio-r.cz. Dnes rádio používá pouze první jmenovanou doménu, protože druhou odkoupila společnost Mediacentrum a ihned ji opět nabídla k prodeji.

Příležitost k získání webové adresy měl její nový majitel v době, kdy u obou domén vypršela doba registrace a navíc se připravoval jejich převod z rukou bývalého redaktora rádia do vlastnictví univerzity. „Stalo se to velmi rychle po tom, kdy nám skončila registrace, takže si myslím, že společnost Mediacentrum koupila naší doménu záměrně a doufá, že ji budeme chtít zpátky,“ řekl koordinátor Rádia R Jan Motal a zapochyboval, že by o doménu projevil kromě rádia zájem ještě někdo další. „My jsme neziskové rádio a nefungujeme jako tržní jednotka. Veškeré peníze, které dostaneme, jsou vázány na určitá pravidla, jak a za co je utratíme“ uvedl Motal. Zástupci rádia o odkoupení domény zatím s Mediacentrem nevyjednávají.

Předseda představenstva společnosti Mediacentrum Karel Pektor potvrdil, že pokud se mu ozve zájemce o internetovou adresu, je připraven ji prodat. Zatím ale nikdo zájem neměl. „Koupil jsem ji, protože měla dobré hodnocení. Nechtěl bych být proto označen za nějakého spekulanta,“ vysvětlil Pektor, který si domény všiml v internetové au­kci.

Tvůrci Rádia R museli změnit veškeré propagační materiály a měli strach, že kromě jedné ze svých webových adres přijdou i o posluchače. „Velmi nám to uškodilo. Například v internetovém vyhledavači Google je snazší najít doménu s pomlčkou, než bez ní. Na druhou stranu celá záležitost dokazuje, že značka Rádio R má svoji hodnotu a někomu stojí za to ji koupit.“ dodal Motal.

blog comments powered by Disqus