Motejl: Čtu Blesk | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Motejl: Čtu Blesk

Do rubriky Minitéma napsal Pavel Šíma (Neděle,  6. prosinec 2009)

Seděl v atriu naší fakulty a online reagoval na otázky čtenářů serveru Aktuálně.cz. Když zodpověděl poslední z nich, tak si veřejný ochránce práv Otakar Motejl odskočil zapálit na záchodky. U cigarety poskytl Halasu krátký rozhovor.

Jsme na Fakultě sociálních studií, kde se mimo jiné vychovávají i budoucí novináři. Jaký máte pocit ze současných mladých nastupujících žurnalistů, kteří už nemají komunistickou zkušenost?

Jsou asi dvě kategorie. Jednak jsou to lidé, kteří mají do jisté míry vyšší literární ambice, a potom jsou tam mezi nimi lidé, kteří mají snahu se proslavit jakousi investigativností. Samozřejmě mám raději ty, kteří jdou do toho rozhovoru, do toho utkání se mnou připraveni, než ty, kteří jsou svými šéfy směřováni, aby mi položili jednu jedinou otázku bez znalosti jakýchkoliv souvislostí, a ošívají se, když odpověď na tu otázku přesáhne jednu a půl minuty, kterou na to mají vyhrazenou.

Který ten typ je podle vás tedy hodnotnější – literární nebo investigativní?

Takhle, já jsem denní čtenář deníku Blesk. Patří to k životu. I ten bulvár a investigativa. Jsou mi prostě sympatičtější ti literární hloubavci.

Nás na katedře učí, že investigativa je v žurnalistice jakousi téměř nejvyšší hodnotou, pokud se dělá poctivě a pořádně. Musím se vás zeptat. Vy jako ombudsman, myslíte si, že investigativní žurnalistika je demokratickému režimu prospěšná?

Je mu prospěšná. Abych zjistil, jaká je situace, na začátku pracovního dne si přečtu Blesk. To mi asi napoví, co mě čeká v práci. Investigativní žurnalistiku beru, když je skutečně adresná. Nemám v ní rád jakési druhotné zobecňování, jakési filosofování. Jednou jsem někoho přistihnul, tak o tom napíšu. Jakmile začnu spekulovat, že za tím bylo támhlecto a todlecto, tak už to začíná být hra s ohněm.

Díky vašemu krásnému věku máte možnost srovnání. Co říkáte na současný denní tisk?

Bohužel se začal stávat jaksi uniformní. Vidím, že máte v ruce Mladou frontu Dnes. Ta je strašně tlustá. Ty noviny musí mít rozměr, aby se daly číst, a nemohou být padesátistránkové.

blog comments powered by Disqus