Studenti budou řídit rádio | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti budou řídit rádio

Do rubriky Jiné podivnosti napsal Pavel Šíma (Středa, 14. květen 2008)

Svou vizi studentského rádia představil v Krmítku Fakulty sociálních (FSS) studií čtyřiapadesátiletý Henry G. Loeser. Američan, který na fakultě studuje politologii, má s podobnými projekty bohaté zkušenosti. Vyučuje kurzy radiový management a komunitní média. 17. dubna v pět hodin si jeho nápad krom jiných přišel poslechnout i vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Rudolf Bugr.

Radiový nadšenec Loeser promítl prezentaci o studentském rádiu z Walesu, které se během čtyř let dopracovalo až k plnohodnotnému programu a stovkám tisíc liber z dotací i reklamy.

Brněnský začátek ale bude asi trochu skromnější. Rádio by měli vést dobrovolníci z řad studentů, a to na všech pozicích – novinářů, techniků, manažerů i dýdžejů. Podle Loesera pro začátek stačí připojení k internetu, dostatek muziky a lidé, kteří budou tvořit obsah.

„Nabídneme alternativní program pro mladé lidi, ne mainstream,“ prozradil o zamýšleném zaměření rádia Loeser. Takové odlišení by mohlo na posluchače zabrat. „Rádií je málo a jsou všechna stejná,“ řekl například student práv Jan Seidl.

Technické vybavení darují soukromé rádiové stanice. Záštitu by mohla poskytnout Katedra mediálních studií a žurnalistiky z FSS. Její vedení připravuje pro příští akademický rok nový projekt, který by také měl zahrnovat rozhlasovou žurnalistiku. „Nevidím důvod, proč bychom nemohli spolupracovat,“ řekl vedoucí katedry Rudolf Bugr. V budově FSS bude mít stanice i své sídlo.

Vznik tohoto ojedinělého média už posvětil i děkan a zástupci rektorátu. „Definitivně jsme se dohodli, že ten projekt spustíme,“ potvrdil prorektor pro strategii a vnější vztahy Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Zatímco zaměstnanci univerzity by se měli postarat zejména o zajištění financí, obsah bude plně v rukou studentů.

Vysílat by se mělo začít do měsíce. V těchto dnech vzniká pracovní tým, který jako první musí vymyslet, jak se rádio bude jmenovat. Zapojit se mohou všichni studenti nejen Masarykovy univerzity.

blog comments powered by Disqus