Kulturní zápisník | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kulturní zápisník

Do rubriky Kultura napsala Tereza Cajthamlová (Pondělí, 30. listopad 2009)

Spolu s demokracií slaví dvacetileté výročí i svoboda projevu a uměleckého vyjádření. Už se nemusíme nikomu zpovídat z toho, o čem píšeme do novin a jakou hudbu pouštíme v rádiu. Mediální obsah už nereguluje vládnoucí strana, ale neviditelná ruka trhu. Říkat si tedy můžeme, co chceme, ale slovo dostaneme pouze v případě, že jím oslovíme dostatečně velký počet lidí. Tištěná média jsou na tom o něco lépe a svůj časopis nemají pouze mediální magnáti, ale i občanská sdružení nebo třeba studenti naší fakulty. Rozhlasovou stanici si ale v našich končinách naladíme pouze komerční nebo veřejnoprávní.

S neziskovými rádii příliš nepočítá ani náš legislativní systém a nešťastník, který se do podobného projektu pustí, musí odevzdávat nemalé peněžní částky autorským svazům. Odepřeny jsou mu navíc příspěvky z koncesionářských poplatků a další výhody. Tedy všechno to, co jinde ve světě nekomerční rádia běžně užívají.

Alespoň na internetové síti ideu komunitního rádia naplňuje Rádio R, které vysílá pro studenty Masarykovy univerzity. I s jeho pomocí možná v dohledné době budou mít své rozhlasové vysílání také brněnští Romové. Snad je to začátek rozhlasového převratu, na jehož konci získají své místo v éteru i komunitní rádia. Inu, jednu velkou revoluci máme za sebou, ale spousta malých nás teprve čeká.

blog comments powered by Disqus