Nová kniha mapuje slavné i stinné stránky Masarykovy univerzity | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nová kniha mapuje slavné i stinné stránky Masarykovy univerzity

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Hana Trčková (Neděle, 13. prosinec 2009)

Nikoli oslavné dějiny, ale moderní kritický pohled na vývoj Masarykovy univerzity. Tak by se dala několika slovy charakterizovat nová publikace, kterou ve čtvrtek 10. prosince v aule Fakulty sociálních studií slavnostně pokřtili bývalí rektoři univerzity.

Kniha s podtitulem Příběh vzdělání a vědy ve střední Evropě byla vydána k 90. výročí založení Masarykovy univerzity a připomíná nejen její historii, ale otevírá také diskusi o tradicích, podmínkách a perspektivách univerzitního vzdělávání. Jejími autory jsou historikové z Filozofické fakulty Lukáš Fasora a Jiří Hanuš.

„Veřejnost si zaslouží mít k dispozici současný pohled na minulost Masarykovy univerzity, který je zároveň pohledem na úsilí české společnosti vytvořit si institucionální podmínky pro svůj intelektuální rozvoj,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala a dodal, že myšlenka nově zpracovat dějiny instituce ho napadla v roce 2007. „Že je kniha hotová ještě v roce 90. výročí založení univerzity, je tak trochu malý zázrak,“ dodal současný rektor.

Kniha je také příspěvkem do vědecké diskuse o otázce postavení univerzit ve společnosti, o proměnách vědy, vysokoškolském studiu a celouniverzitní kultuře v dramatických, totalitními ideologiemi poznamenaných dějinách 20. století. Snahou autorů bylo nelpět v minulosti a zároveň ji nepřikrašlovat, neobcházet nebo zapírat.

Nově vydaná publikace má 272 stran, text knihy doprovází přes 230 historických i soudobých fotografií. Součástí jsou i přílohy, které obsahují chronologický přehled událostí, seznam rektorů a nositelů čestných doktorátů Masarykovy univerzity. Cena knihy je 450 korun.

blog comments powered by Disqus