Na fakultě je málo místa, přednášet se bude až do noci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Na fakultě je málo místa, přednášet se bude až do noci

Do rubriky Minitéma napsala Tereza Cajthamlová (Úterý,  9. březen 2010)

Kapacita fakultní budovy je omezená a lidí, kteří se v ní vzdělávají, je stále více. Vedle studentů sociálních věd navíc využívají posluchárny v Joštově ulici také medici. Sestavení rozvrhů jednotlivých učeben se tak stává stále složitější kombinatorickou hádankou. Vedení fakulty proto rozhodlo, že výuka bude prodloužena do čtvrt na deset večer.

Studentka sociologie Marta Uhlířová večerní výuku docela vítá. „Zároveň se studiem ještě pracuji, takže během dne můžu být v práci a na přednášku si zajdu večer,” vysvětlila. V době od šesti hodin do čtvrt na deset večer má zapsané dokonce dva kurzy. „Sociologické teorie genderu jsou vyučovány pouze třikrát za semestr a na Rozvojová studia budu chodit jen do 24. března,“ řekla studentka a dodala, že se době vyučování přizpůsobí a případné soukromé akce si přesune na jiný termín.

Podle proděkanky pro studium Markéty Pitrové se na tom, kterých oborů a předmětů se budou večerní přednášky týkat, domluvily jednotlivé katedry. Například studenti psychologie nebo politologie se ničeho podobného zatím bát nemusí, budoucí novináři mohou být do noci na fakultě dvakrát týdně a sociologové musí dokonce jeden z večerních kurzů absolvovat povinně. Pokud by večerní výuka nevyhovovala studentům ani vyučujícím, musela by fakulta najít řešení jiné. „Alternativní možností by byla například změna režimu přestávek, nebo hledání externích prostor. Tedy cokoliv, co umožní řádnou výuku,“ doplnila Pitrová.

Zatím se zdá, že studentům ani vyučujícím aktivita v pozdních hodinách nevadí. „Tento týden jsem takto učila poprvé a zdálo se mi to fajn. Studujících přišlo hodně a jen málo z nich odešlo. Myslím, že většina z nich výklad aktivně sledovala a dělala si poznámky,“ popsala svou první přednášku v semestru Kateřina Lišková, která vede kurz Sociologické teorie genderu. Studentka sociologie Zdeňka Prokopová si zapsala Rozvojová studia. „Zdá se, že předmět je sám o sobě hodně náročný, takže asi není úplně ideální, že je vyučován večer. Mnohem větší problémy by mi ale působila přednáška od osmi hodin ráno,” svěřila se studentka.

blog comments powered by Disqus