Tři otázky pro... Alexandra Průšu, principála P.U.D. a divadla poPUD | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro… Alexandra Průšu, principála P.U.D. a divadla poPUD

Do rubriky Kultura napsala Jitka Sklenářová (Čtvrtek,  8. duben 2010)

Před koncem roku se Facebookem šířilo, že Průšovo umělecké-úchylné divadlo (P.U.D.) hledá nové členy. Vzápětí se na jeho oficiálním webu objevila zpráva, že rozdělení souboru ve dví je na spadnutí. Jak ke schizmatu došlo a co bude s divadlem dál, vysvětlil Alexandr Průša, principál, autor, režisér, herec a zakladatel P.U.D. a divadla poPUD.

V listopadu jsi na Facebooku začal shánět nové tváře do fakultního P.U.D. Tou dobou už jsi věděl, že se soubor rozdělí?

V březnu se mne ptáte, jak to bylo v listopadu s eventem na Facebooku? Ano, sám jsem se pro rozdělení souboru rozhodl na začátku podzimního semestru, na jeho konci jsme s dělením začali. Od té doby přibylo pět nových členů, kteří budou působit v P.U.D.

P.U.D. bude tedy i nadále spojeno s naší fakultou, z divadla poPUD chceš naopak udělat amatérské brněnské divadlo, které zůstane na fakultě nezávislé. Proč?

Mezi hlavní důvody patřilo to, že nám v souboru až neprakticky narostl počet členů. Sem tam někdo odjel, třeba na Erasmus, místo něj přišel někdo nový, předchozí se pak vrátil… Až nás bylo moc. Každý měl o tom, jak divadlo dělat, trochu odlišné představy. Jedni ho chtěli brát vážně, poctivě chodili na zkoušky a snažili se odvádět dobrou práci, jiní se chtěli spíše zabavit po škole. Rozdělení souboru beru jako přirozený proces – na fakultě nebudeme já ani ostatní studovat věčně, stejně bych jednou z P.U.D. odešel. Proto jsme s těmi, co divadlo chtějí brát vážněji, založili divadlo poPUD. Někteří do něj rovnou přešli, jiní budou ještě chvíli působit v obou souborech. Sám v P.U.D. neskončím hned – během tohoto semestru si musím najít svého nástupce.

Jaký bude repertoár nového amatérského divadla a jaké hry jsi přenechal P.U.D.?

Z P.U.D. si přinášíme aktovky, ke kterým jsme připsali a nazkoušeli další a představíme je v celku jako Aktovky z popudu. Hra Potopa a kabaret Disciplinární řádění zůstanou na fakultě, ale těžko říct, jestli se Potopa ještě někdy dočká reprízy. V obou souborech samozřejmě vybíráme nové hry. S P.U.D. začneme co nevidět zkoušet Goldflamovu Modrou tvář a také hru Sajns Fikšn od Mariana Pally. Na starosti to bude mít Zuzka Neuvirtová, která část vedení souboru přebírá.

blog comments powered by Disqus