Nové stroje a pěšinky internetu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nové stroje a pěšinky internetu

Do rubriky Ostatní napsal -pes- Halas číslo pět, květen 1996 (Neděle, 14. březen 2010)

Výpočetní technika je asi nejrychleji stárnoucím pracovním nástrojem člověka. Současný student se bez ní asi již neobejde. Počítač nahrazuje psací stroj, rozšiřuje jeho možnosti, kopírovací papír již ztrácí smysl. Dalším trumfem, který počítač v pařátech svírá, je jeho schopnost být propojen s počítači dalšími, a to takovým způsobem, že jsou všechny schopny mezi sebou komunikovat. Leckdy se tato vlastnost jeví výhodnější než vlastnosti již zavedených způsobů komunikace – například se vedle telefonování, posílání dopisů už nemusíme zabývat otravným mluvením a přemýšlením nad tím, proč se ten, s kterým mluvíme, tváří tak zatraceně vyjeveně.

Nedávno na naší škole proběhlo v laboratoři výpočetní techniky, v hlavní budově, doplnění „vozového parku“ o nové počítače. Původní stařečci si sesedli blíže k sobě a uvolnili tak místo pro devět výkonných, běloskvoucích „písíček“.

Oproti starým počítačům se parametry značně vylepšily – jedná se o pentia (pokračovatel v posloupnosti počítačů řady PC, následovník typu 486) s rozšířenou pamětí RAM na 16 MB. Obě tyto charakteristiky výrazně zvyšují výkonnost počítačů a spolu s barevným monitorem o velikosti úhlopříčky obrazovky 15 palců práci podstatně zpříjemňují.

Holé počítače by byly uživateli asi na nic bez programového vybavení, které zastarává snad ještě rychleji než samotná technika. LVT má na software smlouvu s firmou Microsoft. Bill Gates, jeden z nejbohatších lidí na světě a především vlastník Microsoftu, nám tedy poskytuje ze své produkce operační systém Windows 3.11. Ten je vybaven sadou programů, např. inovovaným „apgrejdovaným“ Wordem 6.0, který je oproti původní verzi 2.0, která až doposud na naší škole vládla, znatelně příjemnější a hlavně „inteligentnější“.

Silnější počítače též poskytují možnost připojení na již nepřímo zmíněný INTERNET. Dosud bylo na fakultě jen několik málo počítačů, které na něj měly plný přístup. Na rozdíl od ostatních, jež z mnoha služeb Internetu byly schopny využívat jen výhod e-mailu. Bohužel však možnost zůstane nevyužita. Školní server, srdce fakultní sítě, je zatím příliš slabý na to, aby dokázal zprostředkovat přístup do operačního systému Internetu NETSCAPE (vyvinut stejnojmennou firmou), který by skrze další programové vybavení (např. World-Wide Web, Gropher, Archie, atd.) umožnil ono známé „surfování na vlnách Internetu“. Je tu však naděje, že počátkem příštího roku k výměně serveru doje a pak už může internetové šílenství plně propuknout i na naší fakultě.

I přes rozšíření základny počítačů se může každý ze studentů ujistit, že je laboratoř neustále přecpána. Ten, který se nové stroje pokoušel „omrknout“, nebo který jednoduše chtěl plnit školní povinnosti a psát nějaký ten esej, má jednoduše smůlu a utře nos. Problém je, jak už se to stává folklórem, v prostorách (za pravdu může zřejmě dát každá z kateder). Jediným řešením se zdá být získání nových budov, které mají naší fakultě připadnout snad již příští rok.

blog comments powered by Disqus