Publikovat na novém webu? Studenti si musí ještě počkat | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publikovat na novém webu? Studenti si musí ještě počkat

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Dufková (Pondělí, 22. březen 2010)

Muni.media.cz. To je adresa nového webu studentů žurnalistiky, který měl fungovat od začátku semestru. Firma Čekit, která měla jeho zpracování na starosti, však termín jeho zprovoznění nedodržela, zásadní komplikace ve výuce to nezpůsobilo.

Stránky www.muni.media.cz v sobě po spuštění sloučí většinu kurzů a aktivit katedry žurnalistiky. Patří k nim například internetový deník Stisk, Radio R a do budoucna výstupy kurzů zaměřených na videožurnalistiku. Kromě toho na portálu jeho návštěvníci najdou i zajímavé texty tvůrčího psaní nebo publicistických žánrů. „K vytvoření webu nás vedla snaha provázat jednotlivé kurzy, což se dosud dařilo jen částečně, a informace více multimedializovat,“ uvedl jeden z vedoucích Stisku Jaroslav Čuřík, který považuje vytvoření stránek za pozvednutí úrovně on-line časopisu. Zlepšení podle něj začalo už publikováním na blogu idnes.cz.

Zveřejnění výtvorů studentů vede podle vedoucího Katedry žurnalistiky Rudolfa Burgra ke zkvalitnění jejich práce. Nové internetové stránky však nemají plnit jenom publikační účely. Budou kromě toho sloužit jako web Katedry.

Příčin zpoždění firmy, která vyhrála výběrové řízení, je více. „Důvodem je jednak nemoc programátora, ale také zřejmě špatný odhad objemu práce, kterou je třeba na tvorbu vynaložit,“ řekl. Burgr počítá s tím, že bude web dokončen zřejmě v průběhu března. Nedodržení termínu neznamená, že novináři ve Stisku či v Radiu R nemohou nic dělat. „Používáme stále tytéž nástroje jako doposud. Stisk publikuje na idnes.cz, Radio R vysílá na starém webu. Jedinou komplikací je pozdržení kampaně, kterou si pracovníci rádia chtěli získat nové posluchače,“ popsal situaci Burgr.

Podle slov koordinátora rádia Jana Motala zvažují dočasné řešení. „Nový web možná spustíme na vlastním provizoriu a teprve pak jej budeme integrovat. Doména je ale plně funkční a bude, rozhodně posluchači nebudou nikdy v situaci, kdy by nebylo možné si rádio poslechnout,“ slíbil Motal, který zároveň naznačil, že se mohou těšit na velké novinky, jako třeba archiv rozhovorů nebo mnohem důslednější propagaci pořadů.

blog comments powered by Disqus