Fakultní spam | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Fakultní spam

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Jan Perla (Středa, 10. únor 2010)

Každý z vás to jistě zná. Otevře školní mail a v něm na něj čeká několik e-mailů. Nedávno mi do schránky přišla zpráva s informacemi o doktorandských stipendiích. Bohužel jsem teprve studentem bakalářského stupně. Když naopak chtěli pořadatelé Pařeniště v minulém semestru informovat o své akci všechny studenty, nebylo jim to nakonec umožněno. Jak fungují hromadné maily a kdo o nich rozhoduje?

Samotný Informační systém (IS) neposkytuje studentům žádnou možnost ovlivnit rozesílání pošty na jejich školní mail. Bude vám chodit všechno a vždy. Navíc přístup do příslušné aplikace umožňující posílání mailů má každý zaměstnanec fakulty. To fakulta změnit nemůže. Ne všichni zaměstnanci fakulty ale umí s aplikací zacházet, není přece nutné posílat každý e-mail všem. „Filtrů a nastavení je v aplikaci velké množství. Můžu si například zvolit mezi muži a ženami a tím odeslat maily s odlišným oslovením pro obě pohlaví,“ přibližuje práci s poštou proděkanka Markéta Pitrová. Problém tedy není v systému, ale v lidech. Po našem rozhovoru proděkanka přislíbila nápravu a lepší informovanost zaměstnanců o funkcích, které mohou využít. Pak už se snad nestane, abychom v e-mailové schránce nacházeli maily určené primárně jiným oborům, či dokonce jiným studiím.

Jak jsme již naznačili v minulém čísle ke konci jarního semestru, občas je problém, pokud studenti chtějí něco hromadně rozeslat svým kolegům. Pokoušeli se o to i pořadatelé Pařeniště – studentské akce na Favále, kde hrálo několik kapel. Požádali vedoucího Centra informačních a komunikačních technologií (CIKT) Cahu o rozeslání mailu. Ten je odkázal na vedení fakulty, bez jejichž posvěcení nic nerozešle. Kolegium vedení fakulty se ale nakonec dohodlo, že akci nepodpoří. „Šlo především o znění pozvánky, která byla velmi dvojsmyslná a vyzývající k pití. Fakulta se snaží striktně distancovat od požívání alkoholu a podobných akcí, proto jsme se rozhodli Pařeniště nezaštítit a odkázali jsme pořadatele na Akademický Senát,“ přibližuje důvody Pitrová. Jeden z pořadatelů však oponuje: „Pokud by nám to řekli, nebyl by problém znění e-mailu změnit.“ Druhým problémem bylo podle Pitrové nevyjasněné pořadatelství. Pařeniště pořádají studenti bez zaštítění jakýmkoli spolkem a například vstupné tak nemělo příslušnost k žádné právnické osobě.

Studentská komora Akademického senátu se nakonec rozhodla akci podpořit. Jak se ale ukázalo, nestačilo to. Záštitu by musel převzít celý Senát a ten se nestihl sejít. Komora akademických pracovníků by však nejspíš k záležitosti zaujala stejný postoj jako vedení fakulty. E-mail zvoucí na Pařeniště se tak v našich schránkách neobjevil. Důsledek to však mělo. „Na kolegiu jsme se rozhodli upřesnit rozhodování o rozeslání mailu. Já a tajemník Moštěk jsme byli pověřeni rozhodováním, co může CIKT rozeslat. Studenti by také měli v případě oborových aktivit více využít možnost rozeslat mail přes své katedry,“ řekla Pitrová. „Snaha fakulty je i nadále taková, aby se primárně podporovaly aktivity, které slouží ke studijním účelům a dalšímu vzdělávání, případně jsou jinak svázány s chodem fakulty,“ dodala.

Doufejme tedy, že se práce fakultních zaměstnanců s ISem zlepší a hromadné maily budou logičtěji rozesílány. Možnost nastavení si přijímání mailů se nechystá, jak vývojářům systému, tak vedení fakulty přijde zbytečná. Studenti nikdy nemohou vědět, z jakého mailu jim přijde něco důležitého. Zlepšit by se také měla komunikace fakulty při rozhodování o mailech. S pozvánkami na studentské party však u vedení nepochodíte.

blog comments powered by Disqus