Pociťujete ekonomickou krizi na Fakultě sociálních studií? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Pociťujete ekonomickou krizi na Fakultě sociálních studií?

Do rubriky Téma čísla napsala Jana Strbačková (Pondělí, 29. listopad 2010)

Zdražování. Nezaměstnanost. Pocity beznaděje. To vše mohou být atributy světové ekonomické krize, kterou jsme bombardováni snad ze všech stran. Dotýká se tedy nějakým způsobem i naší fakulty? Všímají si sami studenti vůbec nějaké změny? Vedle různých detailních postřehů vyjadřovali dotázaní spíše rozpaky nad dopadem krize na fakultu, jiní až obavy z možného snižování stavů studujících.

Ivana Mašková, 21 let, psychologie – sociologie Krize na fakultě se určitě promítla do zrušení některých povinně volitelných předmětů, které v minulých semestrech vypisovány byly. Jedna vyučující nám sama říkala, že jí zrušili předměty, protože na ně nejsou peníze. Já bych si je ráda zapsala, protože mě její přednášky zajímají, ale bohužel.

Veronika Pořízková, 20 let, mediální studia a žurnalistika – psychologie Já si myslím, že například časopis Halas se kvůli krizi přestával vydávat tištěný a je pouze na webu. (dočasný stav – poznámka redakce) To je jediná změna, jinak mi připadá, že se nic moc výrazně nezměnilo. Navíc jsem ve druháku, takže jsem prakticky nastoupila už v době krize, proto nemůžu moc posuzovat, jak to bylo předtím.

Michal Főldeš, 22 let, mediální studia a žurnalistika – sociologie Fakulty se krize určitě dotkla, například jsem slyšel, že se přestaly nakupovat knížky do knihovny. Přijde mi to docela vtipné, vzhledem k tomu, že se opravuje relativně nová fasáda, která byla spravována tuším v roce 2004. Možná jsou ještě nějaká omezení studentských spolků nebo šetření proudem, to je tak všechno.

Tomáš Matějka, 21 let, mezinárodní vztahy – evropská studia – bezpečnostní a strategická studia Myslím, že krize se neprojevuje vůbec. U mě osobně vůbec ne a na fakultě jsem si také ničeho nevšiml.

Roman Hanák, 23 let, politologie – bezpečnostní a strategická studia Jedna z nejviditelnějších změn, kterou pociťuji, je určitě zdražení v Krmítku. Dále se krize možná projevuje ve stipendijních fondech, kde jsou teď myslím menší částky. Nějaká omezení budou také na nejrůznějších konferencích.

Eva Vargová, 23 let, mediální studia a žurnalistika Podle mě se krize projevuje tím, že na fakultě studuje velmi mnoho lidí. Na jednoho vyučujícího připadá hodně studentů, takže ten pak nemá tolik času se jim věnovat. Mám pocit, že například před dvěma lety jich tu tolik nebylo. Kapacitně se to podle mě nestíhá.

Zbyněk Moltaš, 20 let, mezinárodní vztahy – bezpečnostní a strategická studia Myslím si, že není dost knížek. Je jich asi stejně jako v minulých letech, akorát studentů je nyní víc, tak možná proto.

Simona Legerská, 20 let, mezinárodní vztahy – hospodářská politika Jelikož jsem tady asi necelý měsíc, nemám retrospektivu a ještě jsem moc studentský život nezažila. Ještě tedy nevím, jestli se krize nějak projevuje.

Tereza Mrvová, 19 let, mediální studia a žurnalistika – environmentální studia Já jsem jenom četla v nějakém článku o dotacích pro vysoké školy, že bude snad zkušební měsíc, kdy se bude sledovat jak chodí studenti na přednášky. Kdo chodit nebude, toho budou vyhazovat. To mi přijde dost hrozné.

Simona Behenská, 23 let, mezinárodní vztahy – evropská studia Já studuji dálkově, takže tu moc nejsem a nesleduji. Co se týče materiálů, některé knížky moc dostupné nejsou, ale myslím, že je to daný tím, že na ně nemají povolení.

Tobias Herbert Nigrin, 2 roky, budoucí student FSS No comment.

blog comments powered by Disqus