Špatnou fotku v ISu si může každý nechat změnit | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Špatnou fotku v ISu si může každý nechat změnit

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kristýna Hašková (Úterý, 21. říjen 2008)

Neodmyslitelnou součástí studia na naší univerzitě se stala fotografie v Informačním systému (IS). Ne všichni jsou však s její podobou spokojeni. Některé fotografie jsou tak tmavé, že studenti obtížně poznávají i sami sebe.

Obličeje osvětlené jen z poloviny mají studenti naší fakulty z imatrikulačního ročníku 2006. Některé fotky z doby zápisů měly horší kvalitu, protože nebyly dodrženy světelné podmínky. „Situace byla řešena okamžitě po zjištění nápravou osvětlení,“ upozornil Ivan Burian, zaměstnanec Ústavu výpočetní techniky (ÚVT) naší univerzity. Každoročně připravují focení na naší fakultě zaměstnanci ÚVT. „Letos jsme dostali pokyn fotit bez použití umělého osvětlení, což je ale problém, když zajde slunce,“ sdělil Leo Nitče, jeden z fotících při zápisech.

Fotka ze zápisu nemusí být napořád

„Při focení na zápise jsem měla dvakrát strašnou fotku, tak jsem se šla přefotit další den. Pořádně jsem se zmalovala, stáhla si vlasy a řekla fotografovi, kdy přesně mě má vyfotit, aby to nebylo tak špatné, jako při té původní,“ zavzpomínala na vznik své fotky studentka žurnalistiky a mezinárodních vztahů Lucie Malá. S výměnou fotografie nemusí zájemci čekat až zápisy. „Přefocení je zadarmo a je možné každou středu a pátek od desíti do jedenácti hodin,“ informoval Burian. Fotografuje se (po předložení občanského průkazu) na fakultě informatiky v budově C na adrese Botanická 68a. Vyfotografování pracovníky ÚVT je jediný možný způsob změny fotografie.

Jak upozornil manažer vnitřní správy naší univerzity Vladimír Šmíd, objevilo se v souvislosti s výměnou fotografie více problémů. Jedním z nich je, aby byl dotyčný zachycen ve stejné pozici jako ostatní členové akademické obce. „Proto není tak jednoduše možné vyhovět zobrazeným, kteří posílají fotky nejlépe ještě z druhého konce světa, kde se právě nacházejí na stáži. Zasílají je v odlišné kvalitě a s hloupým pozadím,“ řekl Šmíd.

Nová fotka bez front

Šmíd se domnívá, že by si lidé na identifikačních fotografiích měli být podobní. „Pokud se jim fotka nelíbí, není problém vyrazit na ÚVT. Na frontu tam nenarazíte,“ poznamenal. Externista na katedře sociologie Hynek Baňouch se nechal přefotit loni, aby byl vyobrazen ve stejně jako jeho kolegové. Podobně i Pavel Dufek, asistent na katedře politologie, není se svým portrétem v triku spokojený. „Fotka se mi nelíbí. Problém je zjistit, kdy a kde se přefocuje a pak se tam dostat,“ odůvodnil Dufek, proč není jeho fotografie aktuální. To Markéta Pitrová, proděkanka pro rozvoj a vnější vztahy na naší fakultě, má fotografii odlišnou z jiného důvodu: „Moje fotografie vznikla v době, kdy byli správcové ISu ochotni dělat úpravu fotek.“

Prvotní účel identifikačních fotografií se týkal studia: „Ne vždy je učitel schopen odhalit, zda na zkoušku přišel ten pravý student,“ objasnil Šmíd. Dalším důvodem bylo vytvořit s průkazem studenta i ve světě běžně používanou ISIC kartu. „Na tu je třeba se vyfotit, což spolu s tiskem karet zajišťuje univerzita a studenti už nemusí nic řešit přes jednatelství GTS ALIVE,“ dodal Šmíd. Jak doplnil Burian, při změně fotografie je možné požádat o vydání aktualizované ISIC karty. Tato změna je už ale zpoplatněna.

Fotit na ISIC karty se začalo v roce 1999, od roku 2006 probíhá focení také na vybraných fakultách. První z nich byla naše fakulta.

blog comments powered by Disqus