Krize se nejvíce projevila na platech zaměstnanců | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Krize se nejvíce projevila na platech zaměstnanců

Do rubriky Téma čísla napsal Jakub Černohorský (Pondělí, 29. listopad 2010)

Finanční krize zasáhla fakultu s dvouletým zpožděním. Naše škola totiž není komerčním subjektem, je vázána na státní rozpočet a na tržní hospodářství, proto reaguje později.

Výnosy fakulty dosáhly v loňském roce téměř dvou a půl milionu korun. „Tento rok budou mít výnosy poprvé klesající tendenci,“ uvedl tajemník fakulty Vojtěch Moštěk na zasedání akademického senátu. Rozpočet se podařilo sestavit neztrátový jen díky Fondu provozních prostředků, ze kterého bylo odčerpáno sedm a půl milionu korun.

Snižování se nejvíce dotklo platů zaměstnanců. Menší výplatu domů přinesli vedoucí pracovníci, snížily se také příspěvky katedrám a ostatním pracovištím fakulty. Nižší dotace získala knihovna, Centrum informačních a komunikačních technologií a správa budovy. Odměny zaměstnancům děkanátu a vedoucím pracovníkům byly zkráceny o celou polovinu oproti původnímu plánu.

Beze změn ale zůstaly některé provozní náklady. „Pokud nechceme ohrozit zdraví studentů a zaměstnanců, náklady na vytápění rozhodně snížit nemůžeme. Výtahům také musíme věnovat potřebnou péči a v oblasti zabezpečovacích a požárních systémů to nejde i z důvodu dodržení zákona,“ vysvětlil Moštěk. Nedotčené jsou i stipendijní fondy, které nespadají do rozpočtu fakulty.

Studentům vadí nejvíc změny týkající se počtu předmětů. „Všimla jsem si jen menší nabídky kurzů a úbytku vyučujících,“ řekla studentka sociologie a sociální antropologie Irena Ďuričová.

blog comments powered by Disqus