Fagi Komiksová- každý by s ní chtěl kamarádit. | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Fagi Komiksová- každý by s ní chtěl kamarádit.

Do rubriky Kultura napsal Jakub Černohorský (Pondělí, 29. listopad 2010)

„Jsem třináctiletá komiksová postava, černobílá, placatá, nevycházím a nikdo se mnou nevychází. Jsem Fagi!“

Fagi je komiksová mladá dáma, která svým břitkým humorem dokáže odrovnat nejednoho studenta. Tato sebevědomá holčička působí převážně na Facebooku, kde každým dnem oslovuje téměř 5000 svých přátel a dalších lidí, kteří její stránku navštěvují. Píše o svých zážitcích a zkušenostech z průběhu dne a poté je prezentuje v černobílých komiksech, kde se například potýká s orlojem – skulpturou na náměstí Svobody nebo řeší návštěvu pánských záchodů, kde ji „napadají divné mušlenky“.

Její humor spočívá ve slovních hříčkách a přesmyčkách, které by občas zauzlovaly jazyk nejednomu studentovi jazykovědy. Naivní pohled na svět čišící z jejích statusů dokáže čtenáře uvolnit a dát mu pocit, že vše je naprosto jednoduché. Nemá však ráda, že ji dospěláci berou jako malou holčičku, i přesto, že jí je už TŘINÁCT. Vypadá to tedy, že má podobné problémy, jaké řešil téměř každý.

Tato slečna je středem zájmu nejen pro potěšení z četby jejích stripů, ale stává se také předlohou různých divadelních inscenací. Fagi se 29. září objevila na půdě naší fakulty, kde prostřednictvím herců divadla DNO, Jiřího Jelínka a Michala Daleckého, vyjádřila mimo jiné své pocity ohledně svého idola Patrika. Při tomto převážně loutkovém představení se její komiksy rozpohybovaly stejně jako bránice všech zúčastněných.

Přeci jen zůstává tato černobílá postavička tak trochu záhadou. Není úplně jisté, kdy a jak vlastně vznikla (i když víme, že se narodila čtvrtého ledna). Ke slávě ji dopomohlo i divadlo DNO, které převádí její komiksy do dramatické podoby a od začátku roku hraje představení o jejím životě. Na internetové stránce www.fagi.cz si její fanoušci mohou objednat trička s Fagi tématikou a na jejím facebookovém profilu se o ní lze dozvědět mnohem více.

blog comments powered by Disqus