Záhadná schránka narušuje fakultní rutinu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Záhadná schránka narušuje fakultní rutinu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Magdaléna Křížová (Pondělí, 29. listopad 2010)

Od konce října si studenti mohou zpestřit pobyt v knihovně zajímavou hrou. V prostorách knihovny je totiž umístěna Tajná schránka.

Knihovnu většina studentů chápe jako místo klidné a věnované striktně studiu. Pro normální smrtelníky neznámý autor se ale rozhodl tomuto místu přidat také funkci zábavnou, i když pravděpodobně jen dočasně. Hra do jisté míry inspirovaná geocachingem spočívá v plnění jednoduchých úkolů. Po získání pěti hesel hráč dostane souřadnice, na kterých najde „poklad“ – tajnou schránku. Účastník je pomocí úkolů prověřen z orientace a hledání v systému i knihovně samotné a to snad ve všem, co je možné si v knihovně vyzkoušet.

„Úkoly jsme vymýšleli v týmu pěti lidí a celé to trvalo asi týden. Největším problémem bylo sehnat správnou krabičku a umístit ji v knihovně, ale nakonec myslím, že se to podařilo dobře,“ prozradil jeden z organizátorů, jenž si nepřál zveřejnit svoji identitu. „Není podstatné vědět, kdo hru připravil. Vše se dozvíte, až najdete Tajnou schránku,“ vzkázal studentům.

Schránku může každý hledat samostatně nebo ve skupině a hledání je řízeno jen několika pravidly: • Snaž se postupovat tak, abys na schránku a hru zbytečně neupozorňoval. • Se samotnou schránkou zacházej ohleduplně. Najdeš v ní deníček, kam můžeš zapsat své dojmy, a také tam najdeš něco na památku. Můžeš si jednu věc vzít bez výměny. • Prosím, vrať schránku na místo, kde jsi ji našel. A ulož ji tak, jak byla před tvým příchodem, ať se nestane, že ji nalezne někdo náhodou.

„Hra mi připadala jako skvělý nápad,“ pochvalovala si Kateřina Kusáková, jedna z mála úspěšných studentů, kteří schránku objevili. „Viděla jsem v knihovně letáček a v pátek dopoledne při rešeršování zdrojů pro seminárku jsem si trochu zaprokrastinovala hledáním schránky. Některé úkoly nebyly zrovna z nejlehčích, ale celou hru jsem měla do hodinky zvládnutou. Nově jsem se naučila používat elektronické zdroje, pobavila jsem se a sladká odměna, kterou jsem získala jako třetí úspěšný hledač, byla jen příjemným bonusem,“ dodala Kusáková, studentka evropských studií a mediálních studií a žurnalistiky.

blog comments powered by Disqus