Brněnský éter osvěží studentské rádio | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Brněnský éter osvěží studentské rádio

Do rubriky Co se děje napsal Igor Dostál (Úterý, 21. říjen 2008)

Radio R, to je název vpravdě nového média, které vzniká pod záštitou a za podpory Masarykovy univerzity. Sídlo rádia je právě na naší fakultě, pochází z ní i valná část více než desetičlenného týmu. Nápad ovšem nevzešel z české hlavy. „Rádio začalo před prázdninami od nuly, pokročili jsme díky ohromnému entusiasmu Henryho Loesera ze Spojených států. Radio R chce růst a chce být tak náročné, jako jeho posluchači, i když se zatím všemu ještě učí,“ řekl programový režisér stanice Jan Motal.

Vysílání rádia poběží po internetu, a to čtyřiadvacet hodin denně. „Programové schéma je postavené na denním hudebním proudu, do budoucna moderovaném, na večerních pořadech různých žánrů, jako jsou hudební pořady, magazíny, dokumenty nebo talkshow, a na nočních hudebních speciálech, které by měly dát prostor i okrajovějším žánrům,“ upřesnil Motal.

Nejen pro studenty a mladou generaci tak vznikne unikátní prostor, v němž bude možné poslouchat hudbu, která se do komerčních rádií nedostane, a navíc bez reklam. Stejně nekonformní jako muzika by měly být i původní programy. „Dramaturgie Rádia R počítá i s vysíláním, které dnes mimo veřejnoprávní stanice lze najít jen těžko. Akcentuje i dokumentární útvary. Ve spolupráci s Ateliérem rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění připravujeme vysílání původních kratších slovesných či dramatických tvarů a chce do budoucna podporovat netradiční a neobvyklé formy i obsahy. Díky otevřenému programovému schématu má místo i pro další, v rozhlasovém éteru ne příliš obvyklou věc, kterou jsou solitérní pořady, večery na téma nebo tematické dny,“ vysvětlil Motal. Všechny potřebné informace by měli zájemci najít přibližně od půlky října na stránkách www.radio-r.cz. Na polovinu října byl také plánován začátek vysílání.

blog comments powered by Disqus