Tři otázky pro...Magdalenu Kalistovou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro…Magdalenu Kalistovou

Do rubriky Kultura napsala Jana Strbačková (Sobota,  4. prosinec 2010)

Absolventka pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové představila na naší fakultě grafiky z knihy Můj domácí sebezpyt. Kniha vychází z její závěrečné práce, která byla oceněna jako nejlepší absolventská práce roku 2007. Originální grafická zpracování zaujala také Okrašlovací spolek, jenž výstavu ve třetím patře pořádal.

Jakým tématem se na vystavených grafikách zabýváte?

Jedná se o téma domácí ekologie. Zajímají mě šetrné postupy, které jsou alternativní k těm běžně používaným v domácnostech. Zpracovala jsem návody vyčtené od babiček a podobně.

Je ekologie jediné téma, se kterým pracujete?

Ekologie je můj koníček. Kdyby se jí dalo živit, bylo by to ideální, ale bohužel tomu tak není. Živí mě reklama. Vyhýbám se ale věcem, které propagují něco, co se mi nelíbí. Dělat například reklamu na benzinku bych odmítla.

Je dnešní výstava vaší první prezentací?

Dnešní výstava je z knížky, kterou jsem napsala jako svou absolventskou práci na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Pak mi ji vydalo Revolver Revue, ale představovala jsem ji už předtím na brněnském Bienále grafického designu. Měla jsem o knize také besedu, kde jsem vyděsila mužské publikum zobrazenou velikou vložkou. Jsem totiž proti používání klasických vložek. Místo nich navrhuju menstruační kalíšky, ale hlavně vložky pratelné, které jsou ekologicky šetrnější. K látkovým vložkám jsem zpracovala i návod na ušití, který zde také vystavuji.

blog comments powered by Disqus