Podobu státnic si určují obory | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Podobu státnic si určují obory

Do rubriky Téma čísla napsala Adéla Procházková (Pondělí, 21. březen 2011)

Ke státnicím musíme všichni. Nebo alespoň ti z nás, kteří si ze studentských let chtějí kromě vzpomínek odnést i vysokoškolský diplom. Podmínky závěrečné zkoušky i její forma se ale na jednotlivých oborech liší.

Ústní státní zkoušku skládají pouze studenti psychologie. Státnicující si vylosují otázku ke každému ze zkoušených předmětů a poté mají dvacet minut na přípravu. Na ostatních katedrách vyžadují zkoušející odpovědi sepsané na papíře nebo v elektronické podobě. Ani písemné státnice ale nejsou všude stejné.

Například environmentalisty čeká polovina zkoušky formou multiple choice testu. V druhé části mají státnicující tři hodiny na analýzu odborného textu. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií připravuje test ze dvou předmětů obsahující pět otázek pro bakalářské a tři otázky pro magisterské studenty. Na Katedře sociální politiky a sociální práce trvá státní zkouška dva dny. Nejdříve čeká studenty praktická část, kdy musí popsat řešení problematické životní situace vybraného klienta. Druhý den pak zkouška pokračuje písemným testem.

„Podoba státnic je zakotvená v akreditačních materiálech jednotlivých oborů. Vypracovává je vždy daný obor a odsouhlasí vedení a vědecká rada fakulty. Potom putují přes univerzitu na ministerstvo školství. Katedra by mohla podobu zkoušek změnit jedině požádáním o změnu v akreditaci,“ vysvětlila proděkanka pro studium Markéta Pitrová. Různé přístupy ke státní zkoušce odlišují jednotlivé katedry už od vzniku fakulty. "Vedení se nikdy o unifikaci státnic nesnažilo. Předpokládáme, že každý obor ví, co je pro jeho státnice nejvhodnější,“ dodala Pitrová.

Sociologové čekají na výsledky týden

Písemné zkoušky mohou mít nejrůznější úskalí. Student nemusí otázkám správně porozumět nebo ho mohou zmást chyby v zadání. "V testové části naší zkoušky se vyskytl velmi nešťastný překlep. Místo výrazu redistributivní bylo v otázce uvedeno slovo nedistributivní. Jedna studentka na chybu ale upozornila,“ sdělila absolventka oboru Sociální politika a sociální práce Alžběta Mrázová. U praktické části stejných státnic zase studentům chyběly v oficiálním zadání důležité informace o případu popisovaného klienta. Vyučující je musela studentům sdělit dodatečně. „Celkově jsem byla s průběhem zkoušky spokojená, ale tyto chyby by se podle mě objevovat neměly.“ dodala Mrázová.

Rozdílná je i doba, kterou potřebují vyučující jednotlivých kateder na opravu testů. Zatímco psychologové nebo studenti sociální politiky a sociální práce se dozví hodnocení svého výkonu v den zkoušky, sociologové si na známku mohou počkat i týden. „Na dobu opravy zkoušek by se snad v budoucnu měly vztahovat určité limity. Pravděpodobně by to ale přineslo potřebu rozdělit si státnice do více termínů po menších počtech studentů. Organizačně by to bylo velmi složité, protože by se státnice na různých oborech nesměly překrývat,“ uvedla Pitrová.

blog comments powered by Disqus