Studijní stipendium jako milé překvapení | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studijní stipendium jako milé překvapení

Do rubriky Téma čísla napsala Lucie Paseková (Úterý, 21. říjen 2008)

Lucie Pátková je usměvavá blondýnka, která rozhodně nepůsobí jako šprt, který tráví celé dny a noci s nosem v knihách. Přesto získala prospěchové stipendium, které obdrží jeden student s nejlepšími studijními výsledky z každé katedry.

Lucie je ze Žďáru nad Sázavou, studuje třetím rokem žurnalistiku na naší fakultě a češtinu na sousední „fildě“. „Čeština mě bavila už na základní škole a sloh mi také nikdy nedělal problémy. Vždycky jsem ráda psala povídky nebo pohádky, takže mě pro budoucí studium napadlo spojení češtiny s žurnalistikou. Když jsem zjistila, že lze tuto kombinaci studovat, byla to pro mě jasná volba,“ říká Lucie k výběru svého studia.

Prospěchové stipendium je finančním přilepšením, které by nejspíše potěšilo každou studentskou peněženku, ale jen málokomu se na něj podaří dosáhnout. Pro Lucii bylo stipendium spíše překvapením. „O získání stipendia jsem nijak neusilovala. Vlastně jsem vůbec nevěděla, že něco takového existuje a ani jsem se o stipendium nezajímala. Když mi přišel e-mail se zprávou, že jsem obdržela stipendium, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit. I když jsem měla dobré známky – hodně áček, občas nějaké béčko, vůbec by mě nenapadlo, že bych mohla být tím jediným studentem z oboru, kterého katedra ocení stipendiem. Nešlo tedy o honbu za známkami,“ popisuje své překvapení Lucie.

Lucie při svých výborných výsledcích zvládá také spoustu mimoškolních aktivit, hodně sportuje, píše do internetového deníku a zkoušela i práci v kabelové televizi. Samozřejmě si také najde čas na rodinu a přátele.

Stipendium získala Lucie za první ročník studia, do budoucna si už ale vyhlídky na další nemaluje. „Za minulý semestr už stipendium rozhodně nedostanu, předměty se mi zdály těžší než v prvním ročníku a učení jsem také nemohla věnovat tolik času. Moje známky už nebyly tak dobré jako v prvním ročníku.“

Pro zájemce o stipendium má Lucie jednoduchou radu: „Především je nutné se učit, ne způsobem biflování a učení se slovo od slova, ale hlavně porozuměním tématu. Nejdůležitější ale je, aby to člověka bavilo, protože když ho to nebaví, tak se k učení vůbec nedonutí.“ Lucie se do školy připravuje pečlivě. „Jsem jedináček a mám doma pokoj sama pro sebe, takže se nejraději učím nahlas. Jsem poctivka, na zkoušku bych nepřipravená nešla,“ dodává. Do budoucna má Lucie v plánu pokračovat magisterským studiem a vycestovat na zahraniční stáž přes program Erasmus.

blog comments powered by Disqus