Filmovému světu je Velký Špalíček malý | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Filmovému světu je Velký Špalíček malý

Do rubriky Kultura napsala Dominika Dufková (Středa, 23. březen 2011)

Druhého března zahájili pořadatelé Cinema Mundi druhý ročník tohoto filmového festivalu, který trval po dalších sedm dní. K promítání snímků využili i prostory naší fakulty.

Po zahajovacím programu na náměstí Svobody se Cinema Mundi přesunul do Velkého Špalíčku. Snímky hlavní filmové sekce, které mohli zájemci zhlédnout právě ve Špalíčku, organizátoři stejně jako loni rozdělili podle oblasti původu. Diváci tedy symbolicky procestovali Evropu, Ameriku, Asii, Afriku i Austrálii.

Na naši fakultu zavítal festival kvůli organizačním změnám v Palace Cinemas. „Z nutnosti sehnat další projekční místa jsme se domluvili s vedením Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a promítali zde rumunské a ruské snímky. Výběr z filmů oceněných Českým lvem nebo Oscarem jsme uvedli v sále Břetislava Bakaly,“ řekl dramaturg Cinema Mundi Lukáš Skupa, který studuje teorii a dějiny filmu a audiovizuální kultury na Filozofické fakultě.

Podle slov Magdaleny Pažourkové z oddělení pro vnější vztahy je Cinema Mundi pro fakultu významnou kulturní akcí, která se v Brně hned tak nevidí. „Snažili jsme se proto pořadatelům vyjít co nejvíc vstříc. Filmové projekce lze na fakultě provést v posluchárnách P31 a P51. V odpoledních hodinách se v nich učí, takže jsme je pořadatelům mohli nabídnout k pronájmu jenom večer,“ vysvětlila.

Pomocníci z mediálních studií fotili a psali

Do přípravy festivalu se zapojili studenti z různých fakult Masarykovy univerzity. Kromě jazykových kateder Filozofické fakulty, jejichž studenti měli na starosti přípravu titulků ke snímkům, se našla práce také pro studenty mediálních studií z Fakulty sociálních studií. „Pomáhali s propagací, zajišťovali fotografie a někteří se podíleli jako redaktoři denního zpravodajství,“ upřesnila jedna z nich, PR manažerka Monika Futáková.

Cinema Mundi se nekonal jen za účelem lidi pobavit, pořadatelé si kladli za cíl diváky také vzdělat. Postaral se o to doprovodný program v podobě workshopů a přednášek na odborná témata, které uspořádali studenti z kateder filmové a hudební vědy. Pokusili se také podrobněji představit některé národní kinematografie.

Jenom hlavní programová sekce nabídla téměř padesát filmů, z nichž řada měla v Brně svoji českou premiéru. „Návštěvníci si nenechali ujít filmy jako Lepší svět dánské režisérky Susanne Bier či novinku mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu s názvem Biutiful. Setkat se mohli i se zajímavými hosty. Pozvání přijal například Vladimír Michálek, který představil televizní projekt Okno do hřbitova. Kostarická režisérka Hilda Hidalgo zase uvedla svůj snímek O lásce a jiných běsech,“ vyjmenovala některá z lákadel festivalu Monika Futáková.

Povzbuzení pořadatelům festivalu přineslo zvýšení návštěvnosti, která přesáhla třináct tisíc. Vzrostla tedy od minulého roku zhruba o třetinu.
blog comments powered by Disqus